Természeti kincseink terítéken címmel Hubertus napot tartottak vasárnap a Grassalkovich – kastélyban. A vadászati múzeumban egész nap számos programmal várták a látogatókat, ahol többek között volt vadászkutya – és íjászbemutató, de a kastély dísztermében zongorajátákkal illetve vadászkürt koncerttel is szórakoztatták az érdeklődőket. – A célunk az, hogy népszerűsítsük a vadászatot és annak kultúráját. Lehetőség van magyar agár és az alpesi tacskókopó fajtájú kutyákat simogatni, de a látogatók egy izgalmas vadgazdálkodási megmérettetésen is kipróbálhatják magukat – részletezte Nagy – Hanula Viktória, a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum megbízott fióktelepp koordinátora.

November harmadika minden évben a vadászok védőnszentjének, Szent Hubertusnak a napja. A Heves Megyei Vadászkamara Kinológiai Bizottságának tagjai ez alkalomból számos, a vadászatban használt kutyafajtával érkeztek az eseményre. – Az apróvad vadászatban leginkább drótszőrű magyar vizslák illetve magyar agarak segédkeznek, de emellett hoztunk magunkkal utánkereső kutyákat, úgymint hannoveri vérebet vagy alpesi tacskókopót. Emellett velünk jött két szálkásszőrű tacskó is, akikkel többnyire vaddisznóvadászatot folytatunk. Az itt bemutatott kutyák mindannyian edzett, a vadászatban napi szinten használt ebek. Az érdeklődőket szívesen tájékoztatjuk a képzésükkel, nevelésükkel kapcsolatban is – részletezte Hegedűs Sándor vadgazda mérnök.

Emellett az Egyházasdengelegi Hagyományőrző Egyesület is részt vett a programon, ők olyan ősi fegyvereket hoztak el magukkal, mint például a szabja, a fokos, a dobócsillag vagy egypár történelmi íj. – Egy bemutatót is tartunk, amely során az egyesülettel és az íjászat történelmével is megismerkedhetnek a résztvevők. Ezután pedig lehetőség lesz a visszacsapó íjak kipróbálására is – mondta Jakus József, az Egyházasdengeledi Hagyományőrző Egyesület elnöke. Hozzátette: az egyesület olyan emberekből áll akik mindannyian fontosnak érzik a rémúlt idők kultúrájának felelevenítését, és szeretnék ezt bemutatni, továbbadni a ma élő emberek, különösképpen a fiatalok számára.

A programon ezen kívül vásár is volt, ahol bőr termékeket, házi mézet vagy kézzel készített ékszereket is lehetett vásárolni, a gyerekeknek pedig kézműves foglalkozást is tartottak.

Fotó: Bajzáth Gergő