Már javában tart az idei esküvőszezon, május 28-a óta ugyanis korlátozások nélkül lehet tartani nagy létszámú lakodalmakat is. Az elmúlt időszak viszontagságos volt az esküvőket illetően, a világjárvány miatt ugyanis nagyon sok bizonytalanság övezte az eseményt. Szonda Katalin anyakönyvvezető elmondta, hogy bár a nagy násznéppel történő ceremóniák ugyan elmaradtak az elmúlt időkben, házasságkötésekből azonban nem volt hiány.

– Hatvanban május végéig már 50 százalékkal több esküvőt kötöttek meg, mint a tavalyi év ezen időszakáig. A tapasztalat az, hogy a világjárvány miatt elterjedtek az úgynevezett „elopement” esküvők, ahol a párok kettesben, vagy mikroesküvőkön szűk körben egy polgári, egyházi vagy szimbolikus szertartás keretein belül kötik össze az életüket – közölte Szonda Katalin.

Pörög az esküvőipar – YouTube

Akadnak azonban jócskán olyan párok is, akik a végsőkig kitartanak az álmaik mellett és nem mondanak le nagy létszámú lakodalomról sem. Berencsi-Forgony Anna és Berencsi Balázs is így döntöttek, ők múlt hétvégén tartották meg az esküvőjüket a Nagy Endre Rendezvényteremben, ahová csaknem 80  főt hívtak meg.

– Február óta szerveztük az esküvőt, de a Covid nálunk is számos bizonytalanságot okozott. Több forgatókönyvet is kitaláltunk, hogy minden eshetőségre felkészüljünk. Eredetileg pünkösdkor tartottuk volna az eseményt, de így még nagyobb szerencsénk volt, mert az esküvőnk időpontjára enyhítések léptek életbe – fogalmazott Berencsi-Forgony Anna. – A szervezés alatt az esküvői szolgáltatók is megértőek és alkalmazkodóak voltak, mindenki azon igyekezett, hogy sikeres legyen a lakodalmunk. A legtöbben előleget sem kértek el, továbbá mindenki próbált alkalmazkodni az időpontok változásához is – tette hozzá Berencsi Balázs. Az ifjú pár hozzátette: a céljuk mindvégig az volt, hogy életük legszebb napját családjuk és barátaik körében éljék meg és mindenkit megajándékozzanak egy jó hangulatú bulival is.

Az esküvői ágazat vállalkozói egyébként megsínylették a járványt: tavaly csak a nyári hónapokban lehetett igazán lakodalmakat tartani, de azt is létszám-, ősszel pedig időkorlát mellett, majd az év végén ismét teljes tilalom lépett életbe, és csak nemrég jött az enyhülés. Szőllősi Roland vőfély azt mondta: nagyon sok megkeresés érkezett feléje az elmúlt hetekben is, s ő igyekszik mindenkinek segíteni, és rugalmas lenni.

– Sok esküvő csúszott át az idei évre, és a májusi lagzik is mind elmaradtak. Éppen ezért ez a szezon már nagyon sűrű, de igyekszek rugalmas lenni és egyeztetni a párokkal úgy, hogy mindenkinek jó legyen. A tapasztalatom az, hogy a házasság előtt állók már nagyon elszántak és próbálják megtartani még ezen a nyáron a lakodalmukat. A nagy bulik mellett szól még az az érv is, hogy az emberek nagyon vágynak már a jó hangulatú lakodalmakra, összejövetelekre – fogalmazott a vőfély.

Kezdőkép: Albert Péter / archív