Október 31-én Deme Ágnes, az Integrált Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény néprajzkutatója a Palócföld népi táplálkozásáról tartott előadást a Hatvany Lajos Múzeumban.

A prezentáció a palóc néprajzi csoport közelebbi meghatározásával indult, majd szóba kerültek azok az írott források, melyek segítséget jelenthetnek, ha elődeink étkezési szokásait szeretnénk rekonstruálni. A hallgatóság megismerhetett néhány adatot Szeder Fábián, illetve Frédéric Le Play munkáiból.

Az előadás folyamán a közönség a palócság tartósítási eljárásairól is többet megtudhatott, sorra vehették a legkedveltebb tésztás és húsos ételeket és az étkezésekkel összefüggő, fontosabb munkálatokat is.

Végül szó esett a táplálkozáshoz kötődő hiedelmekről, majd a hallgatóság a boldogi nagyrózsa történetéről, készítési módjáról szerezhetett ismereteket.

A közönség tagjai – akik a témához illően káposztás lepényt kóstolhattak – lelkesen idézték fel saját gyermek- és fiatalkoruk gasztronómiai élményeit. Utóbbiak között a gombóclevesre és a sült káposztára gondoltak sokan nosztalgiával.

Fotó: Albert Péter