Nyílt napot tartottak szerdán a Közgében, ahol egy teljes napig a pályaválasztás és az iskolában zajló képzések álltak a középpontban. Az intézményben mindent megtettek azért, hogy az érdeklődőket hitelesen és teljeskörűen tájákoztassák a továbbtanulási lehetőségekről, valamint a diákok kedvet kapjanak egy-egy szakmához. Az egészségügyi szakágazat pultjai előtt például egy műtős ruhába öltöztetett csontváz modell várta az érdeklődőket, de lehetett itt véroxigénszintet méretni, és a csecsemő helyes újraélesztési technikáját is meg lehetett tanulni. A nyílt nap alkalmából kinyíltak a tantermek ajtói és a pedagógusok bepillantást engedtek a tanórákba is.

Az eseményre nagyon sok szülő és továbbtanulás előtt álló diák érkezett, hogy megismerjék az intézményben induló szakokat. A programon Fehér Józsefné intézményvezető tájékoztatót tartott az iskola tornatermében, ahol többek között a szakképzésben történő változásokról beszélt.

Az igazgatónő elmondta: a 2020/2021-es tanévtől az OKJ-s képzések számát országosan lecsökkentették, így 760 szakma helyett 174 alapszakmát lehet oktatni, ezeket pedig 5 éves technikusi képzésben szervezik meg. – A diákok ezentúl kilencedik és tizedik évfolyamon többnyire közismereti tárgyakat tanulnak majd, két év után pedig ágazati vizsgát tesznek. Ekkor a gyerekek eldönthetik, melyik szakma felé szeretnének orientálódni, amelyet aztán emelt óraszámban fognak tanulni. Az érettségiben is lesznek változások. Tizenkettedikben matematikából, magyarból és történelemből vizsgáznak, majd tizenharmadikban következik az idegen nyelv és technikusi vizsga – részletezte az intézményvezető. Hozzátette: ezek a változások lehetőséget adhatnak a diákoknak ahhoz, hogy jobban összpontosítsanak a szakmára és az érettségire.

Az iskolában idén is nagyon népszerűek voltak az informatikai, közgazdasági, ügyviteli és egészségügyi ágazatok, de a gimnáziumi képzés is közkedvelt. Samu Alfonz gyermekével érkezett a nyílt napra, mint mondta, a pályaválasztás most központi kérdés a család életében. – A gimnáziumi képzés érdekli a lányomat, aki  jelenleg egy biológia órán vesz részt, amit egyébként is nagyon szeret. Az intézmény tetszik nekünk, több jót hallottunk már az intézményről, egyelőre az információkat gyűjtjük be az iskolákból és utána mérlegelünk – mondta az édesapa.

Tábik Virág és Balogh Roxána a Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskolában tanulnak jelenleg, továbbtanulás előtt állnak. – Minket leginkább a közgazdasági és egészségügyi szakmák érdekelnek. Már kipróbáltuk a csecsemő újraélesztését is, de nagyon tetszik az új intézményi részleg is, mert jól felszerelt és modern – mondták a lányok.

Az iskolában ezen kívül több prezentációt tartottak, az érdeklődők önállóan és csoportban is részt vehettek a tájékoztatókon, hogy minden kérdésükre választ kapjanak a továbbtanulással kapcsolatban.

Fotó: Albert Péter