A nyár sok fiatalnak nemcsak a pihenésről szól, hanem a munkáról is, évről évre egyre több tanuló gondolja ugyanis azt, hogy diákmunkát vállal a szünidőben. A városban több helyen is fogadják a növendékeket, többek között a Hatvany Lajos Múzeumban is dolgoznak tanulók. – Minden évben szeretettel fogadunk diákokat ide az intézményünkbe, ugyanis nagyon sok feladatba be tudujuk őket vonni. Most például a könyvtári gyűjteményünk teljes áthelyezése, elrendezése történik, a diákjaink egész nap ezzel foglalatoskodnak – mindta Márkus Mariann, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatója.

A diákok a nyárimunka alatt beleláthatnak egy intézmény vagy cég komplett életébe, felelősséget vállalnak a tevékenységeikért és közben számos új élethelyzetben kipróbálhatják magukat.  Veszprémi Dorottya is több éve vállal diákmunkát, számára értékesek ezek a nyári hónapok. – Örülök, hogy itt Hatvanban van lehetőségem diákmunkát vállalni, nem kell ingázni más településre. Úgy érzem, a nyári munka a személyiségemhez hozzáad egyfajta plusz értéket, sokat tanulhatok magamról és munkahelyi feladatokról is – részletezte Veszprémi Dorottya.

A Tourinform irodába is minden évben fogadnak diákokat. Itt a tanulók feladatai közé tartozik az irodába betérő vendégek tájékoztatása, információnyújtás. Kijelenthető, hogy a fiatalok körében a legnépszerűbb munkák az adminisztráció, árufeltöltő, gyakornokállások, míg fiúk esetében pedig azok a szakmák, amik fizikai erőt igényelnek.