A 160 éve született, és 90 éve elhunyt Benedek Elekre emlékeztek a Hatvani Kossuth Lajos Általános Iskolában hétfőn a magyar népmese napjának alkalmából.

Idén már nyolcadik éve húzták fel hétmérföldes csizmáikat a kossuthos diákok, hogy egy délelőtt erejéig az iskolában mindenki megemlékezzen erről a kimeríthetetlenül gazdag forrásról, a magyar népmesekincsről. Az ünnepnap forgatókönyvén évről évre változtatnak kicsit, megtartva a legkedveltebb hagyományokat. Kezdetben a felsős osztályok készültek egy-egy népmese előadásával az alsós osztályoknak. Két éve azonban úgy döntöttek, hogy vendégeket is hívnak erre a különleges eseményre, és az óvárosi óvodásokat látják vendégül iskolában. A népmese napján minden osztály egy-egy próbatételt eszelt ki az óvodás csoportoknak, akik miután kiállták a három próbát, egy igazi színházi élményben részesülnek. A délelőttöt az iskola tanárainak előadása, egy dramatizált népmese zárta.

A nyolcadik népmese napja a korábbi évekhez hasonlóan nem szűkölködött izgalmakban: hétfejű sárkány tartotta rettegésben az egy napra disznólábon forgó palotává változott 125 éves iskolát, 3 gyönyörűséges királylány várta, hogy kiszabadítsák, 3 bátor szegénylegény indult, hogy elnyerje kezüket és a fele királyságot, aminek útját 3 szörnyen csúf boszorkány fondorlata állta. Nem hiányozhatott a meséből és a napból az igazságot osztó bölcs, öreg király, aki mindenki nagy megkönnyebbülésére a legleleményesebb, legtalpraesettebb, legbátrabb és természetesen a legkisebb legénynek ajánlotta fel végül birodalmát.

A délelőtt pedig muzsika és tánc zárta. A terülj, terülj asztalkáról, a hamuba sült pogácsáról az udvari szakács, a Hatvani Közétkeztetési Kft. gondoskodott. Az őszi hagyományőrző rendezvénysorozat ezzel az eseménnyel vette kezdetét az iskolában. Októberben szüreti mulatságot tartanak, novemberben pedig Szent Mártonról emlékeznek meg az intézményben.

Szöveg és fotó: Székely Beatrix