Szombat reggel izgatott tömeg érkezett a hatvani vasútállomáshoz, ugyanis megnyitották a nagyszabású Adventi Vasútmodell Kiállítást. A programon Horváth Richárd polgármester felidézte: Hatvan legendás vasúti csomópont az országban, az itt élő emberek máig szívükben őrzik a vasutas élethez fűződő élményeket. A városvezető kiemelte: a városban aktív vasutas közösség él, akik unokáiknak is átadták azokat az életérzéseket, amik kitörölhetetlenek a település múltjából. – Ez a kiállítás egyfajta tisztelgés a vasutas múlt és azon közösségek előtt, akik alázattal szolgálták a vasutat évtizedeken keresztül. Ez egy életforma, amelyhez Hatvanban felemelő múlt, több történelmi hős neve is kapcsolódik. A település máig őrzi a vasutas lét méltóságteljes szellemiségét – mondta Horváth Richárd, polgármester.

A megnyitón beszédet tartott Völgyesi Zsolt, a MÁV Zrt. stratégiai vezérigazgató helyettese is. – 2020-ra befejeződik a Rákos – Hatvan vasútvonal felújítása, amely lényegesen nagyobb üzembiztonságot és emelt sebességet jelent majd az utasok számára a térségben. Jövőre ugyan teljes vágányzárra lehet majd számítani, amely miatt megnövekszik a vonatpótló autóbuszok száma, de a felújítás után egy színvonalas és gyors szolgáltatás lép életbe. A vonatpótló autóbuszokat pedig igyekszünk úgy irányítani, hogy a lehető legkisebb fennakadást okozzák a város közlekedésében – közölte Völgyesi Zsolt.

A hivatalos megnyitó után pedig bárki megtekinthette a Resti rendezvénytermében a makett asztalokat, amelyek közül volt olyan, amely 25 méteres volt. Igazán impozáns méret ez, ahol vígan zakatolnak az 1:120-as méretarányú szerelvények. Csakúgy, mint a négyméteres, valamint a négy és fél méteres terepasztalon, utóbbin az 1:60-as mozdonyok és vagonok. – 1964-ben kezdtem makettezni, azóta folyamatosan építek és minden évben változtatok a terepasztalon valamit. Legutóbb az unokám kért egy tavat is látványba, azt is szívesen megalkottam. Ez egy szenvedély az életemben, folyamatosan van mit dolgozni a terepasztalon – mondta Borsányi András, hatvani makettező.

De a modellezők egy különlegességgel is készültek a hatvani kiállításra, az egyik terepasztalon ugyanis a város egyik jellegzetessége, a víztorony köszön vissza a látogatókra, mégpedig 1:87 méretarányban, amely mellett autóbuszok és egyéb közúti gépjárművek sorakoznak.

A program nemcsak a gyermekeknek, de az örökifjú felnőtteknek is önfeledt szórakozást kínál.

– Én vasutas családból származom, édesapámmal gyakran ültem a mozdonyvezető fülkéjében. Még felnőttként is rajongok a vasútért, s bár nem ebben a szakmában dolgozom, mégis felejthetetlen élmények kötnek a vasúthoz. Ez a kiállítás is nagyon tetszik, egészen különlegesre sikerült  – részletezte Kiss Norbert, kétszeres Európa – bajnok kamionversenyző.

-Én rajongok a vasútért, otthon is sok pályám és modellem van. Ezen a kiállításon is sok érdekeset láttam, kedvet kaptam ahhoz, hogy otthon a saját makettemet is tovább építsem – mondta Kovács Marcell.

A kiállítás december 23-ig négy héten keresztül látogatható majd, hétköznaponként 10-től 14 óráig, szombatonként és vasárnaponként pedig 10-től 18 óráig.

Fotó: Albert Péter