Közös gyöngyfűzéssel hívták fel a figyelmet a méhnyakrák és a HPV vírus elleni védelemre szombaton a hatvani Tesco Áruházban. A szervezők gyöngy alkotta láncokkal szimbolizálták az összetartozás, a támogatás és a kohézió erejét. A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezete közös szervezésben az Albert Schweitzer Kórház Egészségfejlesztő Irodával országos programhoz csatlakozott.  Ennek keretében közös gyöngyfűzésre invitálták a vásárlókat. A rendezvény célja, egyesült erővel elérni, hogy a méhnyakszűrés ne egy kimondatlan félelem legyen, hanem váljon éves rutinná, továbbá a HPV elleni védőoltás lehetőségét is minél többen mérlegeljék.

Hatvanban a védőnői szolgálat is végzi már a szűréseket. Medveczky Rita védőnő elmondta: 12-13 éves korban érdemes a lányokat beoltatni HPV vírus ellen, és újabban már a fiúk is megkaphatják a védőoltást, hogy ők se adják a fertőzést tovább a későbbi években. – Az oltást a nemi élet megkezdése előtt érdemes beadatni a fiataloknak, ez a későbbi éveikben védettséget jelent számukra. A rendszeres méhnyakszűrés is nagyon fontos, ezt 25 év fölött minden évben érdemes elvégeztetni a hölgyeknek – mondta a védőnő.

Lazányi Jánosné, a Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezetének elnöke elmondta: arányaiban még mindig kevesen veszik komolyan a rendszeres szűrővizsgálatokat, ezeknek a figyelemfelhívó rendezvényeknek továbbra is fontos szerepe van a szemléletformálásban. – Évente 10 perc egy ilyen vizsgálatot elvégeztetni, ugyanakkor az időben észrevett elváltozás az életünket és az egészségünket mentheti meg – tette hozzá Lazányi Jánosné.

A programon felfűzött gyöngyök olyan hölgyekhez jutnak el a későbbiekben, akik érintettek a betegségben. Ezek a karkötők, láncok az összetartást, és a gyógyulásért tett közös hitet szimbolizálják. Az eseményen részt vett egy olyan hölgy is, aki jelenleg is a betegséggel küzd, mégis fontosnak érezte, hogy tanácsaival és a szűrés fontosságának hangsúlyozásával segítse az érdeklődőket.

Fotó: Albert Péter