Legutóbb Lestyán Balázs volt a beszélgetőpartnere Tompa Z. Mihálynak a Hatvani Portrékban. A programon, az alpolgármester őszintén beszélt gyerekkoráról, a választott hivatásáról, a gyógyszerészetről és a politikai útjáról.

Lestyán Balázs családjában nem ismeretlen a patikusi hivatás, apai nagymamája gyakran vitte be magával őt gyerekként a gyógyszertárba, ahol már akkor is csodálattal tekintett a különleges főzetekre, kézzel készített kenőcsökre. Fiatalon aztán ő is elszánta magát és gyógyszerésznek tanult, először a Heves Megyei Tanács Gyógyszertári Központjának tulajdonában álló hatvani gyógyszertárban kezdett el dolgozni.

Az alpolgármester elmondta: korábban mást jelentett patikusnak lenni, mint manapság. Régen a gyógyszerész mindent fejben tartott, ma számítógépekben kezelik az adatokat. Korábban egy patikában 600 féle termék volt, manapság csaknem 8000 termék is megtalálható a gyógyszertárakban. Az alpolgármestert azonban hajtotta a szakmai alázat és fejlődésre való állandó igény, így már viszonylag fiatalon a Magyar Gyógyszerészeti Kamara megyei elnöke lett.

Ekkor találkozott először közügyekkel komolyabban, aztán 2010-ben önkormányzati képviselő, majd 2014-ben alpolgármester lett Hatvanban. – A két hivatás között nagyon sok hasonlóság is létezik, ugyanis mindkét esetben a feladatok mögött az emberek szolgálata és a segítőszándék, tenni akarás húzódik – fejtette ki Lestyán Balázs.

Míg a patikában a családja szakmai támogatására, addig a hivatalban kollégái közös együttműködésére számíthat. – A vállalkozásban és a politikában is a legfontosabb a csapatmunka, a kölcsönös tisztelet, a bizalom és egyetértés – az alpolgármester, aki hozzátette: mint ahogy patikusként is fontos számára a közvetlen kapcsolat az emberekkel, úgy politikusként is arra törekszik, hogy figyeljen a hatvaniak igényeire, és hitelesen képviselje a város érdekeit.

A programot Lestyán Katalin versekkel, míg a Polifónia Vegyeskar énekekkel színesítették.

Fotó: Albert Péter