Zrínyi Miklós születésének 400. évfordulója közeleg, ennek kapcsán jött létre a költő, hadvezér utolsó vadászatát felidéző kiállítás. A tárlaton többféle, a vadászathoz szükséges eszköz is megtekintető. A kerekes puskák között legelterjedtebb stuccokkal is megismerkedhetnek a látogatók, illetve a csinka puskát is megtekinthetik.

Ujváry Tamás elmondta, hogy az eseményen a vadászati hagyományok ápolására szeretnék felhívni a figyelmet. – A megnyitó ünnepség után, a látogatók kipróbálhatják a szablyát és az elöltöltős vadászpuskát is. Mindemellett egy fogadáson is részt vehetnek a vendégek – részletezte Ujváry Tamás, a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum ügyvezető igazgatója.

A kiállításon előadást tartott Koncz Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész is, aki izgalmas történeteket osztott meg a közönséggel, valamint szavalt is. Koncz Gábor vadászathoz való kötődése egészen a gyermekkoráig vezethető vissza. A színművész elmondta, hogy az évek során sem szabadult az érzéstől: minden egyes elejtett vad kilövése emlékezetes pillanat a számára. – Egyik legemlékezetesebb élményem az volt, mikor először lőttem vadra. Édesapám kilencévesen vitt el először magával. Húsz nyulat lőtt ki, az utolsót nekem engedte át. Nagyon izgultam, de sikerült eltalálnom. Egy hétig nem aludtam, olyan boldog voltam. Kettesével vittem a nyulakat a rokonoknak Karácsonyra, úgy voltak összekötve – mondta Koncz Gábor, színművész.

A programon részt vett a Nádasdy Ferenc Bandérium is, akik XVI.-XVII. századi katonai hagyományőrzéssel foglalkoznak. – A Bandérium közhasznú tevékenységet végez, melynek keretében megismerteti a korabeli életmódot, harcmodort és világnézetet, történelmileg hiteles módon, a legújabb kutatásokra alapozva – mondta Illés Szilárd, a Nádasdy Ferenc Bandérium tagja. Az eseményen a bandérium tagjai viselet- és fegyverbemutatóval készültek a közönségnek. Szemléltették, hogyan kell betölteni a puskákat és mire kell odafigyelni a célzásnál, végül egy fegyverdurranás is elhangzott.

Fotó: Albert Péter