A Hatvani Szent István Általános Iskola tanulói nemrégiben tértek haza 4 napos kirándulásukról Szlovákiából, ahol a határon túli magyarság életével, történelmével, irodalmával és a Felvidék természeti szépségeivel ismerkedtek. Az iskolából 28 fő hetedig osztályos tanuló vett részt a túrán április 28-tól május 1-ig tartó időszakban.

Az út során nagyon sok szép élmény részesei lehettek az utazók. Az első napon az esős indulás után hamarosan megérkeztek első állomáshelyükre, Lévára, ahol az idegenvezető csatlakozott a csapathoz és már az időjárás is barátságosabbá vált. A Lévai várban tett körséta után ellátogattak a híres bányavárosba, Selmecbányára. Elsőként megálltak a 18. század elején emelt, a pestis elmúltát jelző szentháromság-szobornál, majd ellátogattak a bányamúzeumba, valamint a Leányvári kastélyhoz, melyhez számtalan magyar monda fűződik. Majd a Felvidék egyik gyöngyszemeként emlegetett, Garam folyó menti településre, Besztercebányára vezetett az útjuk. Itt a belvárosában tett körséta, és a város nevezetes épületeinek megtekintése varázsolta el a látogatókat. A gyönyörű főtéren egy csoportkép is készült. A Tátra hegyvonulatainak csodálatos, havas sipkás látványa tárult az utazók elé,Iglóra haladva, ahol a szálláshelyüket foglalták el.

Másnap felkeresték a Szepességben található Lőcse történelmi városközpontját, ahol rögtön szembe ötlött két nevezetes épület: a Szent Jakab-templom,ahol a világ legmagasabb faoltára található, és a templom mellett álló városháza. Tettek egy hosszú sétát Lőcse főterén, amely a XIII. századból származik, és amelynek egyik legszebb ékessége a Thurzó-ház. Délután az UNESCO világörökség részeként számon tartott Szepesi várhoz vezetett az út. Kellemes gyalogtúrát tettek a várhoz, felérve csodálatos kilátás nyílt a szepességi tájra. Még egy rövid megállót tettek Márkusfalván a reneszánsz Máriássy-kastélynál.

A harmadik napon a Szlovák Paradicsom gyönyörű tájai mentén vezetett az út Krasznahorkára.Ezen a napon találkoztak Várhosszúréten a Krasznahorka Dlha Luka Alapiskola tanulóival. A vendéglátók nagy szeretettel köszöntötték a hatvaniakat. Az ajándékok átadása után közös bemutatkozás következett, majd a „szentistvános” diákok eltáncolták a palotást. Ezután folytatták útjukat a világ természeti örökségének jegyzékén szerepelő Gombaszögi-barlangba, ahol a különleges szalmacseppkövek látványa kápráztatta el őket. Rövid buszozás után Rozsnyón megtekintették a 38 méter magas városi-őrtornyot. A torony tetejéig 148 lépcsőfokot kellet megmászni,cserébe viszont fentről láthatták az egész várost.A Szlovák Paradicsom meseszép látványa nyűgözte le a diákokat Betlér felé haladva az Andrássy-kastélyba, ahol nagyon sok érdekességet tudhattak meg az Andrássyakról. Rövid utazás után megérkeztek a Krasznahorkai várhoz, melyet kívülről néztek meg, mivel egy hét évvel ezelőtti tűzvész miatt még nem látogatható. Egy meglepetés program keretében Szepespatakon egy ma már nem működő ércbányába tehettek egy sétát.

A hazautazás napján elsőként Hizsnyó falucskáját keresték fel, ahol megtekintették a gótikus templom ékességét az Angyali Üdvözlet oltárt.  Az egykori kicsiny bányásztelepülést elhagyva utuk végén ellátogattak Rimaszombatba. Várossétájuk során tiszteletüket tették az egykori megyeszékhely szülötteit ábrázolószobrok, emléktáblák előtt.  Itt látta meg a napvilágot Tompa Mihály. Rövid megemlékezés után közösen elszavalták a költő „A gólyához” című versét, majd koszorút helyeztek el az emlékműnél.

A Felvidéken töltött négy csodálatos nap felejthetetlen emlékével tértek haza a Hatvani Szent István Általános Iskola hetedikes tanulói és tanárai.