A város gimnáziumainak és szakközépiskoláinak előző tanévi beszámolójával kezdték a mai testületi ülést. A Bajza, a Közgé és a Diszi diákönkormányzatainak képviselői részletesen felvázolták: intézményükben színes és változatos diákélet zajlik, mindenhol számos ünnepség, tanulmányi verseny és szórakoztató program zajlott le sikeresen az elmúlt tanévben.

Ezután a képviselők 38 napirendi pontról hoztak döntést. A testület 7 igennel és 1 tartózkodással elfogadta az önkormányzat 2019. I. félévi gazdálkodásáról és annak pénzügyi teljesítéséről szóló beszámolóját. – A beszámolóban leírt számok teljes mértékben alátámasztják azt a kijelentést, hogy Hatvan soha nem volt még ennyire erős és stabil. Ez az önkormányzat saját erőből az elmúlt ciklusban megduplázta a bevételeit, ami azt jelenti, hogy a jelenleg zajló fejlesztések nagyrésze önerős beruházások. Az önkormányzathoz tartozó cégek szintén erősek és hatékonyak. A tudatos, előre tervezett gazdákodás meghozta a gyümölcsét, és a jelenlegi számok alapján úgy néz, hogy 2019-ben a megye gazdaságilag legerősebb városa Hatvan lesz – részletezte a városvezető.

A polgármester hozzátette: a beszámolóban az is látszik, hogy jelenleg az önkormányzatnak több hitelkerete is van, azonban nincs szükség ezeket igénybe venni, a városnak még folyószámla hitele sincs.

Szó volt még a könyvtár újjáépítéséről is, a képviselők többsége 9 igennel és egy tartózkodással, az ezzel kapcsolatos hozzájárulásokat is megszavazták. – Ez a projekt is tűzben született, nagy küzdelmek és harcok árán. Azonban a felújítás végre elindult, a kivitelező már átvette a területet. Az a három éves lemaradás, mellyel hátráltatták a pályázatokat bizony forintban kifejezhető, hiszen ebben az időszakban emelkedtek az árak, ez pedig jelentkezik a költségvetésben is. A lényeg azonban, hogy a beruházás elindult és nagyon remélem, hogy jövő év tavaszra a munkálatok befejeződhetnek – közölte Horváth Richárd polgármester.

A képviselők megszavazták a Hatvani Kézilabda és Szabadidő Sportegyesülettel kötött együttműködési megállapodás módosítását is, ugyanis az önkormányzat és az egyesület korábban abban állapodott meg: ha a csapat osztályt vált, akkor plusz anyagi támogatással járul hozzá az önkormányzat a további sikerekhez.

Ezen kívül a képviselők 18 baba életkezdési támogatásáról hoztak egyöntetű döntést, illetve elfogadtak egy közterületek használatáról szóló önkormányzati rendelet módosítását is. Ez alapján a jövőben mobilról is lehet majd parkoló díjat fizetni.

Napirenden volt az őszi kedvezményes burgonya – , alma és hagymavásárlási akció is, evvel kapcsolatban az egyik fontos változás, hogy idén az Óhatvani részben a Hatvani 5. Számú Általános Iskolában tartják meg a vásárt.

Ezen kívül a képviselők szavaztak volt még egy 20 millió forintos TOP-os pályázat benyújtásáról is, ennek kapcsán Bajcsy úton található három házi orvosi és egy fogorvosi rendelőt kívánják felújítani a megpályázott támogatásból. Az épület projektarányosan akadálymentesített, azbesztmentesített és energetikailag hatékonyabb lesz, illetve eszközbeszerzésre kerül sor.

A testületi ülés ezután a zászlóőrség tagjainak kinevezésével folytatódott. A zászlóőrséget egy fő parancsnok és kilenc fős legénység alkotja, akiket 3 éves időtartamra neveznek ki. A városvezető az alpolgármesterekkel egyetértésben zászlóőri kinevezéseket adott át Füzér Lászlónak, Berkes Józsefnek, Földesi Attila Zsoltnak, Kuzsella Gábornak, Ludvik Tamásnak és Maróti Lászlónak.

Fotó: Albert Péter