Aki ezen a héten ellátogatott a DISZI-be, nagyon sok érdekességgel találkozhatott. Az iskola aulájában, illetve tanműhelyeiben bemutatkoztak a különböző mesterségek, azt intézményben ugyanis nyílt napokat tartottak a továbbtanulás előtt álló diákoknak, tanároknak és szülőknek egyaránt. Az esemény célja az volt, hogy tájékoztassák az érdeklődőket az intézményben zajló oktatásról, választható szakmákról, illetve egyéb lehetőségekről.

A három napon keresztül tartó eseményen számos szakmai bemutatóval, interaktív, látványos feladattal és tájékoztatóval várták az érdeklődőket. Vincze Dániel igazgató elmondta: az intézményben a technikumi, valamint a szakképző iskolatípusban képeznek tanulókat. A DISZI-ben arra törekednek, hogy a környező vállalatoknál felmerülő munkaerőpiaci igényeket kielégítsék. – A képzések igazodnak az Ipar 4.0 kezdeményezésekhez, így az iskolában tanuló diákok korszerű és piacképes szakmát szerezhetnek maguknak. Minden szakmát a legmodernebb eszközök segítségével sajátíthatják el a tanulók, a gyakorlati tudásukat pedig több mint 100 szerződött munkahelynél gyarapíthatják – tájékoztatott Vincze Dániel igazgató.

Egy jó szakma felér egy diplomával – YouTube

A nyílt napok nagyon népszerűek voltak, több százan látogattak el az iskolában a térség különböző általános iskoláiból is. A szakmáknak különböző pultokat rendeztek be, ahol akár az iskola tanulói maguk is elmondhatták, hogy miért szeretik a választott hivatásukat. Józsa Boglárka és Marton Beatrix az egészségügyi szakmát képviselték, mint mondták, a legjobb döntést hozták, amikor a DISZI-be iratkoztak. – Én is egy nyílt nap keretein belül ismerkedtem meg az egészségügyi szakmával, ellátogattunk ide az intézménybe, megálltam egy ilyen pultnál és nagyon megtetszett mindaz, amit láttam és megismertem. Azóta is folyamatosan azt érzem, hogy jó helyen vagyok és nagyon szeretem a választott szakmámat – mondta Józsa Boglárka 12.-es diák. – Gyerekkorom óta az egészségügyben szerettem volna dolgozni, tanulni, régi álmom vált valóra, hogy azt tanulhatom, amit szeretek. Szerintem ez a szakma attól gyönyörű, hogy emberekkel foglalkozhatunk. Hogy ott lehetek velük a legnehezebb helyzeteikben, segíthetek, bátoríthatom őket a betegségben, a bajban, hogy ne adják fel és küzdjenek tovább. Nagyon boldog vagyok, ha egy gyógyulási folyamatot én magam is végig kísérhetek, és örömmel tölt el ha azt látom, hogy a korábbi beteg újra mosolygós és egészséges – fogalmazott Marton Beatrix, aki azért is választotta az egészségügyi hivatást, mert édesanyjához is köthető ez szakma.

A DISZI népszerűsége továbbra is töretlen, a kimagasló szakmai oktatásnak köszönhetően idén 250 új tanulóval bővül az iskola létszáma, így mára csaknem 900 tanuló jár az intézménybe.

Fotó: Albert Péter