A fába égetett sas, pillangó és madarak mellett Jack Nicholson portréja, gésák és téli tájképek is megjelentek azon a kiállításon, ami Buzás Kata hatvani pirográfus munkáiból nyílt meg a Bajzában. A fiatal alkotó 2005-ben kezdte meg munkásságát, a volt bajzás diákot akkoriban leginkább a természet és a fantasy világa ihlette meg. – Engem a kihívás inspirál leginkább, mindig arra törekszem, hogy egyre részletgazdagabb és nehezebb tematikájú munkákat készítsek. Egy komolyabb munka akár 37 órán keresztül is készülhet, de van amivel 4-5 órán belül végzek. Nagyon szerencsésnek érzem magam amiatt, hogy a munkám egyben a hobbim is, engem ez az elfoglaltság feltölt és kikapcsol – mondta a pirográfus.

A pirográfia, avagy faégetés olyan művészeti ág, amikor az alkotó szabad kézzel a fára vagy más anyagra égetéssel viszi fel a mintát, ábrát. A most megnyílt tárlaton Buzás Kata szinte összes munkája megjelenik, így aki alaposan végignézi az alkotásokat, jól megfigyelheti a technikai fejlődést az életműben. A fiatal alkotónak korábban már több helyen is nyílt kiállítása, de számos munkáját már megrendelésre készíti.

A megnyitón a bajzás növendékek versekkel színesítették a programot, a diákok szavaltak Farmosi Lászlótól és Szűk Balázstól is. Srej Eszter bajzás diák pedig egyik saját költeményével készült az alkalomra. Őt az egyik szerelmes párt ábrázoló kép inspirálta arra, hogy rímekbe szedje gondolatait.

A kiállítást március 6-ig bárki megtekintheti a Bajza Galériában.