Ma advent első vasárnapját ünnepeljük, ilyenkor rendszerint elkezdődik a várakozás és felkészülés az év egyik legmeghittebb eseményére, a karácsonyra, Jézus Krisztus születésére. Már hagyomány, hogy ilyenkor a hatvaniak közösen ünnepelnek a város főterén és az adventi koszorú gyertyagyújtásait is együtt élik meg. Idén azonban ez a tradíció kissé másképp alakul a világjárvány miatt, az adventi gyertyagyújtások online programmá alakultak. Így az eseményeket a Hatvan TV-ben, annak YouTube csatornáján, valamint a Hatvani Hírlapon követhetik nyomon az érdeklődők hétről hétre.

A város adventi koszorújának első gyertyáját ma este Horváth Richárd polgármester gyújtotta meg. – Ez az év nagyon sok rendhagyó eseményt tartogatott számunkra, felülíródtak az eddigi tradícióink, megszokásaink. Az advent mégis mindig a befelé figyelésről, a várakozásról szólt, s nincs ez ma sem másképp. A hit, remény és szeretet fogalmai ma nagyobb jelentőséggel bírnak, mint valaha. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a világjárvány idején még erősebben koncentráljunk ezekre az értékekre – közölte gondolatait a városvezető. Hozzátette: a nehéz időszakokon csakis hittel, összefogással és kitartással lehetünk túl mindannyian.

(29) Advent első vasárnapja – 2020 – YouTube

Mindeközben a város főterén halk, karácsonyi zene szólt, és felkapcsolták az ünnepi díszkivilágítást is. A város karácsonyfája már egyébként is fényárban úszott, de emellett felragyogott a Kossuth téren felállított fényalagút  és számos ünnepi dekoráció is. A főtéren így igazán meghitt hangulat kerekedett, többen a város karácsonyfáját és a betlehemes jászolt csodálták. Péntek óta a csacsik is megérkeztek a főtérre, akiket nagyon sok család látogatott meg azóta. A vírus terjedésének elkerülése miatt azonban fokozottan ügyelni kell arra, hogy lehetőleg senki ne simogassa, illetve ne etesse az állatokat.

Jövő héten Tatai István református lelkész gyújtja meg az adventi koszorú második gyertyáját. A református lelkész gondolatait szintén online követhetik majd az érdeklődők.

Fotó: Albert Péter