A koronavírus-járvány terjedésének megállítása érdekében a templomok látogatása is szigorú szabályozás alá került az elmúlt napokban. Az egyházi felekezetek vezetői többnyire közleményben tudatták, hogy a járvány időszakában a leghelyesebb törekvés a saját és mások életének megóvása, ezért kerülni kell a közösségi terek látogatását, illetve különösen óvni kell idősebb honfitársaink életét és egészségét. A hatvani vallási vezetők is online kapcsolattartásra váltottak, ezzel is segítve a járvány terjedésének megállítását.

Farkas László, az Újhatvani Római Katolikus Plébánia vezetője a saját Facebook-oldalán fog bejelentkezni élőben hetente többször. A szentmisék az élő bejelentkezés után is elérhetőek lesznek a közösségi oldalán.

A plébános az alábbi időpontok szerint fog rendszeresen bejelentkezni közösségi oldalán:

Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök 8:00 –  szentmise

Péntek 17:15 – Keresztút – nagyböjti menet

Péntek 18:00 – szentmise

Szombat 18:00 – vasárnap előesti szentmise

Vasárnap 11:00 – szentmise

Koza József prépost atya is a saját, illetve a Hatvan-Belváros Római Katolikus Egyházközség Facebook-oldalán, valamint a hatvan-belvaros.hu honlapon tartja ezentúl a kapcsolatot a hívekkel. Itt osztotta meg híveivel azt a közleményt is, amit a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közölt a szentmiséket illetően. Ennek értelmében tehát a szentmiséket a papok továbbra is megtartják, de a híveket arra kérik, hogy otthonról kapcsolódjanak be az imádkozásokba. Koza József atya is arra kéri a híveket, hogy ezentúl online kövessék gondolatait és kapcsolódjanak be a misékbe.

A református istentiszteletek rendje is megváltozott. A Hatvani Református Gyülekezet Facebook-oldalán tájékoztatta a híveket arról, miként alakulnak az istentiszteletek és imakörök programjai:

SZERDAI BIBLIAÓRA: szerda este 6-kor a hatvanref.hu weboldalra lépve követhetik a hívek az élő tanítást és imádkozást áldással.

CSÜTÖRTÖKI FÉRFI IMAKÖR: Skype-os beszélgetésen keresztül tervezik megoldani, az online imakör szervezés alatt áll.

SZOMBATI ISTENTISZTELET: szombat délután 4-kor a hatvanref.hu weboldalon egy igei tanítás közvetítése történik.

VASÁRNAPI ISTENTISZTELET: délelőtt 10-kor a hatvanref.hu honlapon követhető lesz egy igei élő üzenet imádkozással, áldással és hirdetésekkel.

Az elkészült videókat később bárki megtekintheti a Hatvani Református Gyülekezet Facebook-oldalán is.

Kocsik Mónika is a felekezet weboldalára tölti fel rendszeresen az igehirdetéseit. Az evangélikus lelkész a hatvan.egyhazkozseg.hu honlapra minden vasárnap délelőtt írásban és hanganyagban is feltölti az igéket, a hívek számára ott elérhetőek lesznek a gondolatok és áhítatok.

Emellett a Hatvan Televízió egyházi műsorában is rendszeresen megszólalnak a helyi felekezetek képviselői. Így Kocsik Mónika evangélikus lelkész, Farkas László katolikus plébános, Ondi Alex katolikus diakónus, Tatai István református lelkész, valamint Nemeshegyi-Horváth György baptista lelkipásztor minden szerdán felváltva a Híradó után megosztják gondolataikat a nézőkkel. Az adást később a HatvanTv Youtube csatornáján, illetve a hatvanihirlap.hu Facebook-oldalán is megtekinthetik.