Az év vége, a szilveszter és az új év kezdetekor a petárdázások hatására nagyon sok kutya szökik el otthonról és kóborol az utcákon. Az erős hang- és fényhatások miatt megrémült, kerítésen átmászó, menekülő állatok az utcán olyan környezetbe kerülnek, amely számukra idegen és veszélyekkel teli. A kóbor állatok így gyakran válhatnak autóbaleset áldozatává, vagy olyan távolságra menekülnek otthonuktól, hogy képtelenek oda visszatalálni. Rudas Aranka, a Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítvány elnöke elmondta: a megrettent állatok akár harminc kilométerre is elkóborolhatnak félelmükben, s nem ritka, hogy hetekkel később, vagy soha nem térnek vissza otthonukba. – Ez a nap egy rémálom a kutyák számára, ilyenkor fokozottan kell vigyáznunk rájuk. Köztudott, hogy 2013 óta mikrochipekkel kell ellátni a kutyákat, amely nagyon hasznos tud lenni, ha egy állat elkóborol. Érdemes a házi kedvencekben lévő mikrochipek adatait ellenőriztetni az állatorvosnál, hogy a gazdák személyes adatai helyesen vannak-e regisztrálva. Emellett legalább ezekben a napokban legyen az állatokon nyakörv a gazda telefonszámát és lakhelyét tartalmazó bilétával – részletezte Rudas Aranka.

Hozzátette: a nagyon félős kutyáknak állatorvosnál kapható gyógynövényes nyugtatószer is, amely segít átvészelni ezt az időszakot. A kertben tartott állatok esetében fontos gondoskodni arról, hogy biztonságos, zárt helyen legyenek, érdemes még a kerti kutyákat is beengedni legalább az előszobába vagy a garázsba és jó, ha a gazda otthon marad erre az időre, nem hagyja magára az állatot. Tévhit, hogy egyetlen alkalom után a kutyák hozzászoknának a lakásban maradáshoz, azok az állatok, akik az év nagy részében udvaron élnek, ehhez fognak visszatérni. A szilveszteri petárdázás és tűzijáték azonban különösen megterheli a négylábúak idegrendszerét, érdemes fokozott figyelmet szánni ilyenkor házi kedvenceinknek.  A láncra kötés nem megoldás, hiszen egy rémült kutya akár meg is fojthatja magát.

A Kutyaszív Állatmentő Alapítvány szilveszter éjszaka ügyeletet tart, és folyamatosan próbálnak segíteni a bajba jutott állatokon. Aki elkóborolt kutyát lát, az a következő telefonszámokon tud bejelentést tenni, segítséget kérni:

06-30-464-1380

06-20-248-0208

A tapasztalatok szerint az új év első napijaiban legalább 18 – 20 kutya érkezik a menhelyre, akiknek aztán folyamatosan próbálják megtalálni a gazdáját. Amelyik állatban van chip, azt azonnal haza tudják szállítani, akiknek gazdája azonban ismeretlen, azokra a kutyasziv.hu oldalon és egyéb fórumokon keresztül próbálják felhívni a figyelmet. – Napjainkban az egyik legnagyobb közösségi tér, a Facebook is hasznos segítség lehet a gazdájukat kereső állatoknak. Akik kóbor kutyát látnak vagy keresik saját kedvencüket, érdemes posztolni képet róluk a közösségi felületen, mert sok állatnak sikerült már ezen a fórumon segíteni – tette hozzá a Kutyaszív Állatmentő Alapítvány vezetője.

Kezdőkép: google.com