A főzőcsapatok már kora reggel elfoglalták állásaikat a Népkertben és gyorsan megkezdődtek az előkészületek. Sátorállítás, zöldségek pucolása, kockázása, húsok feldolgozása, tűzrakás, és gázpalackok beindítása. Többen a bázisukat is feldíszítették, így a honvédségnél terepminta, Dudás Attiláéknál az elnyert kupák garmadája hívja fel a figyelmet az egyéniségre.

A versenyt Smidné Vereb Julianna képviselő nyitotta meg, aki kitért arra, hogy ennek a programnak nem elsősorban a finom ízekről szól, hanem a közösség erejéről, arról, hogy a hatvaniak együtt vannak, jól érzik magukat és élvezik a jó időt, a társaságot.

Idén is Kerekes Sándor séf a zsűri elnöke, aki szerint nagyon izgalmas ételekkel készülnek a hatvaniak, így két év kihagyás után. Ahogy mondta: jó újra a szabadban, együtt főzni, és ahogy látja, a kreativitás szárnyal a csapatok körében.

Így van ez a Hatvani Roma Önkormányzatnál is, akik vörösboros marhapörkölttel készültek. – Ételeink fűszeresek, zsírosak, csípősek a tradicionális roma receptek alapján. Mindehhez vágott cigánytésztát kínálunk, amit kézzel gyúrunk – avatott be Baranyi Katalin. Hozzátette: több mint 100 fő számára főznek, minden roma ingyen ehet náluk, hiszen ez számukra egy közösségépítő program, ahol megbeszélik az esetleges napi problémákat és megoldásokat is találnak rájuk.

Az Ügyelet60 csapata is főzni érkezett, ők belsőségekből készítenek pörköltet, ehhez mindenki külön-külön hozott hozzávalót, és így közösen készül el egy nagyon sokszínű ételük. Emellett, azok számára is főznek, akik nem szeretik a belsőségeket, lesz paprikáskrumpli, és tárcsán húsokat is sütnek – mondta el Szabó László, az ügyelet vezetője.

A Gáspár András Bajtársi Egyesület mindig nagy hangsúlyt fektet a főzésre, professzionális módon állnak hozzá. Most pandúrgulyást, krumplifánkot, túróstáskát, valamint tejben sült karajt készítenek brindzás krumplifőzelékkel. Földesi Attila elmondta: az utóbbinál a karajt olíva olajon és vajon körbesütik, kérget képeznek rá, majd ezt hagymával, gombával, dióval és fűszerekkel ízesítik, ezt követően pedig tejjel felöntve lassú tűzön készre párolják.

Emellett a színpadon is zajlanak a programok, bemutatkoznak a város civil közösségei. Több hatvani szervezet, kutyás és harcművészeti bemutató is lesz, este pedig a Rock Jam és a Republic ad koncertet. A gyerekek nagy örömére idén vannak vidámparki elemek, vásár, tele édességgel, és büfék, hogy senki ne maradjon éhesen. Tavaly a sörfesztiválon bevezetett repoharak pedig itt is elérhetőek, a környezettudatos szemléletmódnak megfelelően most is abban fogyaszthatják az italokat a Népkertbe látogatók.