Szombat délután egy rendkívüli színi előadásra gyűltek össze a Hatvany Lajos Múzeumban az érdeklődők, ugyanis a Morzsái az eltörött világkalácsnak című komolyzenei monodrámát adták elő.

Bolcsó Bálint zeneszerző, Bodrogi Éva énekesnő és Szalontai Tünde színésznő a múzeumtól kapták a felkérést, hogy őszművészeti jelleggel dolgozzák fel a Lesznai Anna életművéről szóló kiállítást. – Ebben a feldolgozásban nagy szerepet kapott a zeneiség, hiszen az előadás jelentős részében jelen van az ének illetve az elektronikus zene. Az előadás egyik legfontosabb eleme a ritmus és a dallamiság, a Lesznai művek ilyen módú feldolgozása valójában egyedülálló – mondta Bolcsó Bálint zeneszerző. Hozzátette: Lesznai Anna életműve rendkívül gazdag, azonban feldolgozás alá leginkább most a szerelem, a természet szeretete, és az emigrációval kapcsolatos témák kerültek.

A kiállítás egyébként a Lesznai-életművet és életutat sokféle formában mutatja be és eleveníti fel: a hatvani műalkotások kiállításán túl minden teremben digitális képkeretekben archív fotók, illetve más közgyűjteményekben őrzött Lesznai-munkák láthatóak. Ebben a hangulatban pedig egészen különleges hatást is keltettek a zenei feldolgozások és szavalások

A múzeumban egyébként tovább folytatódnak a programok, október 10-én 50 éves jubileumát ünnepli az intézmény, így ünnepséggel, rendhagyó tárlatvezetéssel készülnek ez alkalomból.

Fotó: Albert Péter