Csütörtöktől ránk zúdul a szibériai hideg, nappal is fagypont alatt marad majd a hőmérséklet. A hidegbetörést viharos szél és havazás kísérheti, ezt követően a hétvégi reggeleken országszerte -10 fok alatti hőmérsékletre számíthatunk, a fagyzugos helyeken -20 fok alá hűlhet a levegő. Erre tekintettel február 13-17 között ún. „vörös riasztás” lesz érvényben.

Ezekben a napokban Hatvanban a közterület felügyelők és a polgárőrök is fokozottan járőröznek majd az utcákon. – Éjjel-nappal jelen leszünk a város különböző területein. Leginkább azokat az állampolgárokat szólítjuk meg, akiken azt látjuk, hogy kint rekedtek az utcákon, vagy esetleg rosszullétet, betegséget tapasztalunk rajtuk. Ilyenkor segítséget hívunk, senkit sem hagyunk magára – közölte Kovács János, a Rendészeti Osztály vezetője. Hozzátette: jelenleg nem tudnak olyan személyről, aki tartósan az utcán élne, ezekben az extrém hideg napokban valamennyi fedélnélküli a hatvani hajléktalanszállón tölti az éjszakát.

Papp Adrienn, a Hajléktalanok Nappali Melegedőjének vezetője elmondta: jelenleg teltház van náluk, de ebben az időszakban mindenkit beengednek, aki segítséget kér tőlük. – Ha valaki váratlanul megjelenik nálunk, a nappaliban matracon tudjuk elszállásolni. Senkit nem utasítunk el, tehát ha valaki bajba jutott, mindenképp számíthat a segítségünkre. Telefonon is lehet minket keresni, emellett pedig igyekszünk tartani a kapcsolatot azokkal az ügyfeleinkkel, akikről tudjuk, hogy nehéz körülmények között vészelik át ezeket a napokat – tájékoztatott az intézményvezető.

A téli időjárásban különösen fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a réteges, meleg öltözködésre. Ha tartósan a szabadban kell lennünk, fokozottan védjük a legérzékenyebb testrészeinket: a fülünket, kezünket, nyakunkat, arcunkat, fejünket a hideg hatásaitól és a fagyástól. A megfelelő réteges öltözet mellett használjunk kesztyűt, sapkát, sálat, amellyel az arcunkat is védhetjük.

Ha útra kell kelnünk, ne felejtsük el előzetesen tájékoztatni hozzátartozóinkat útvonalunkról és várható érkezésünkről.

Kezdőkép: archív