A néphagyomány úgy tartja, hogy január 6-án, vízkeresztkor kell lebontani a karácsonyfát és kivinni a lakásból. Sokan már ez időpont előtt megváltak a karácsony jellegzetes szimbólumától, de vannak akik még hetekkel az ünnep után is szívesen látják otthonaikban a díszes kiegészítőt.

A Szelektív Hulladékhasznosító és Környezetvédelmi Nonprofit Kft. a korábbi évek gyakorlata szerint az ünnepeket követően szervezetten gondoskodik a kidobásra szánt karácsonyi fenyőfák begyűjtéséről és elszállításáról. Az idei karácsonyfák elszállítása 2022. január 17-28. közötti időszakban az egyes településekre vonatkozó rendszeres járatterv szerinti kommunális hulladék gyűjtés napján történik.

A szakemberek azt javasolják, lehetőleg minden díszétől szabadítsuk meg a fát, így a papírdíszektől is, vegyük le az égőket és a talpat is róla az újrahasznosítás megkönnyítése érdekében. Továbbá kérik, hogy a fenyőfákat a zöldhulladékgyűjtés szabályainak megfelelően maximum 1 méteres darabokra vágva, az ágakat kötegelve helyezzék ki, jól láthatóan a gyűjtőedényzetek mellé.