Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy újabb jelentős beruházást valósít meg a Bosch Hatvanban. A legmodernebb technológiával készült alkatrészek sorozatgyártását kezdik majd meg a hatvani gyárban. A hálózatba kapcsolt vezetéshez nélkülözhetetlen radareszközöket és kamerarendszereket és a kisebb szén-dioxid kibocsátáshoz elengedhetetlen alkatrészeket is gyártanak majd Hatvanban. A beruházás 2016 és 2018 között valósul meg, csaknem 19 milliárd forintból, a magyar állam 4,7 milliárd forinttal támogatja a fejlesztést. A bővítéssel 601 új munkahely jön létre a településen.

Volker Schilling, a Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója leszögezte, hogy a hatvani gyár megbecsüli munkavállalóit. Hozzátette: a termelőkapacitás bővítésével és a környezettudatos technológiával évekre előre megalapozza a cég a jövőjét, amelyet Hatvannal közösen épít.

Roger Seemeyer, a Robert Bosch Elektronika Kft. műszaki ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy kiváló munkaerő nélkül nem fejlődött volna ilyen dinamikusan a hatvani gyár. Rámutatott, hogy elkötelezett támogatói a magyar mérnökoktatásnak. Kifejtette, hogy a legmodernebb technológiával új alkatrészek sorozatgyártását kezdik meg, amelyek a balesetmentes közlekedést segítik.

Szijjártó Péter külügyminiszter kijelentette, hogy a Bosch és a magyar állam együttműködése a korábbiaknál jóval szorosabb lett az elmúlt évben, hiszen már négy jelentős beruházást tudtak közösen bejelenteni és emellett újabbakat is terveznek. Azt is elmondta, hogy 2015 a csúcsdöntések éve volt a külpolitikában, az ennek köszönhető intézkedések pedig a külgazdaságban jelentős előrelépéseket idéztek elő. Rekordot döntött az export és az autóipar termelése is 2015-ben. A kormányzat határozott törekvése, hogy ne csak termelési, hanem kutatási és fejlesztési központ is legyen Magyarország Európában.

Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője elmondta, hogy a Bosch számára az egyik legfontosabb helyszín Magyarország, a cég több mint 12 ezer embernek ad munkát hazánkban. Hozzátette: a hatvani gyár a Bosch egyik stratégiai fontosságú bázisa.

Horváth Richárd Hatvan polgármestere elmondta, hogy a Bosch meghatározó gazdasági szereplő a településen, a városvezetés pedig kiegyensúlyozott és jó kapcsolatot ápol a hatvani gyárral, ennek hatékonyságát pedig ez az új beruházás is bizonyítja. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat egyik legfontosabb feladata, hogy növelje a foglalkoztatást Hatvanban és, hogy kedvező környezetet teremtsen a cégeknek. Az újabb 601 munkahely létrehozását egy jelentős eredményként értékelte a településen. A polgármester méltatta a hatvani gyár közéleti szerepvállalását is a városban.

Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője kifejtette, hogy hosszú távú együttműködésre kell törekedni a Bosch-sal, ehhez pedig megfelelő környezetet biztosít Hatvan.

Dr. Heinz-Peter Behr, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete a cég és a magyar állam együttműködése kapcsán elmondta, hogy Magyarország és Németország kapcsolata stabil.