Babákkal és mamákkal telt meg ma délelőtt a Grassalkovich Művelődési Ház. A hatvani Anyatejgyűjtő Állomás fennállásának 55. évfordulóját ünnepelte, s ez alkalomból nagyon sok szülő és szakmai érdekeltség gyűlt össze. Az ünnepségen Lestyán Balázs, alpolgármester kiemelte: fantasztikus teljesítmény, hogy az anyatejgyűjtő állomás több mint öt évtizede folyamatosan és értékállóan képes működni. Hozzátette: az országban csupán 19 ilyen intézmény létezik, ezért is fontos, hogy a hatvani szervezet hatékonyan tudjon tovább dolgozni az anyatejes táplálás elősegítésében.

Silkó Olivérné, a hatvani anyatejgyűjtő állomás asszisztense elmondta: a rendezvény célja, hogy népszerűsítsék az anyatejes táplálás előnyeit és kiemeljék, hogy az az édesanya sincs magára hagyva, akinek esetleg elfogyott az anyateje, mert az állomáson ingyenesen tudnak anyatejet biztosítani annak, aki hozzájuk fordul.

Szabó – Bárczi Barbara és kisfia Csaba is nagyon örül annak, hogy rátaláltak a hatvani anyatejgyűjtő állomásra. Mint ahogy az édesanya elmondta: kisfiát 5 hónapig tudta önállóan anyatejjel táplálni, de nem szerettek volna semmiképp lemondani a továbbiakban sem az egészséges táplálékról. A hatvani szervezetre a Facebook-on találtak rá. – Most 8 hónapos a kisfiam és sikerült megoldani, hogy eddig csak anyatejet kapott. Szerencsére szépen fejlődik és nagyon erős az immunrendszere, eddig minden betegség elkerült bennünket sikeresen – közölte az édesanya, aki Jászberényből érkezett az ünnepségre.

Az anyatejgyűjtő állomást azonban nemcsak azok kereshetik fel, akiknek nincs teje, hanem azok is, akiknek több van a szükséges mennyiségnél. Így van ezzel Karácsony Fanni is, aki rendszeresen ad le anyatejet, hogy másoknak tudjon segíteni. A fiatal édesanya azt mondja, hogy bár a leadott anyatejért pénzt is kap, számára mégis a segítségnyújtás élménye a legfontosabb. – Vencel, a kisfiam még most is anyatejen él, de sikerül más gyermekeknek is a tejemből juttatni. Szerencsés vagyok, mert nekem a kezdetektől fogva sok anyatejem volt, talán családi örökség ez, mert édesanyámnak is sok teje volt régen. Napi másfél – egy liter anyatejből más gyermekeknek is tudok segíteni – részletezte az édesanya.

A hatvani anyatejgyűjtő állomás 55. évfordulója alkalmából az ünnepségen fellépett a Dalvarázs Show Kórus is, illetve szakmai előadásokat is tartottak.

Fotó: Albert Péter