Múlt csütörtökön a Hatvany Lajos Múzeumban mutatták be a The new year on the Danube című rövidfilmet. Rendezője, a New York University professzora, Karl Bardosh. A filmnyelv oktatója ebben az alkotásban édesanyja történetének állított emléket, méghozzá a második világháború utáni bírósági tanúvallomások alapján. Anyját akkoriban többedmagával megkínozták, majd a Duna partján a folyóba akarták lőni. Ő azonban beugrott a Dunába és megmenekült. Előtte tiszteleg ez a film, ami pár éve, a Cannes-i filmfesztivállal párhuzamosan futó World Peace & Tolerance intézet gáláján oklevelet kapott. A Hatvany Lajos Múzeumban Simon Tamás beszélgetett a rendezővel. Karl Bardosh úttörője a telefonnal készített filmeknek, erről is tart előadásokat az egyetemen. – Még 2004-ben Jancsó Miklós és Makk Károly barátaimmal elindítottunk egy mozgalmat, ami a digitális eszközök forradalmáról szól. Ehhez vettük hozzá a telefonnal való filmezést is – fogalmazott Karl Bardosh.

Kitért rá, hogy a telefon nem konkurense a hagyományos kameráknak, kiegészítésként jól lehet használni akár televízióban is. Ugyanakkor képesek arra a telefonok, hogy komplett mozifilmet forgassanak vele. Sőt, 3D-ben is tudnak rögzíteni vele.

Elmondta azt is, hogy decemberben ismét hazajön Magyarországra, mivel egy pályázatot szeretnének kiírni. Ennek lényege: telefonokkal készített rövidfilmeket várnak magyaroktól. Nyolcat választanak ki, őket pedig majd Karl Bardosh elviszi magával Cannes-ba.