Szombaton egy újabb kínai delegáció érkezett a városba, ezennel testvérvárosunkból Yingtan-ból. A delegáció tagjai nagy lelkesedéssel és barátsággal érkeztek meg a Városházához, ahol Szinyei András alpolgármester fogadta őket. A látogatás célja egy oktatási keretmegállapodás megkötése volt, amelynek értelmében Hatvan Város Önkormányzata és a Jiangxi Yingtan Tanítóképző Főiskola között együttműködés jött létre. A szerződés kereteinek értelmében a két város intézményei kölcsönös látogatásokat szerveznek egymás között, illetve biztosítják egymás között a nemzetközi kulturális lehetőségek feltérképezését és oktatási tapasztalatcserét. – Hatvan egy fejlődő, ígéretes és szép város, nagyon sok értéket vélünk benne felfedezni. A jelen megállapodás konkrétan arról szól, hogy a két város között a jövőben legyen lehetőség kiépíteni egy oktatási tudástranszfert, amelyben a magyar és a kínai diákok kapcsolódhatnak egymással – közölte Ye Jian, a Jiangxi Yingtan Tanítóképző Főiskola elnöke. Hozzátette: szeretnék, ha a két város növendékei a jövőben könnyebben tudnának egymással kommunikálni és kapcsolatot kiépíteni, illetve látogatásokat is tennének egymás között.

Szinyei András, alpolgármester elmondta: jó látni, hogy a kínai delegáció tagjai ennyire komolyan veszik a két város közötti jó kapcsolatot, igazán lelkesek a küldöttek. – Ez az együttműködés most a kultúra és az oktatás területeit érinti. Ez a jövőt illetően nagyon fontos lehet, sok szép eredmény építhető még erre a kapcsolatra – közölte az alpolgármester. Szinyei András hozzátette: mind tudjuk, hogy Kína elsősorban a gazdasági kapcsolatot kiépítésében és a beruházások sikeres megalapozásában a legjobb. Úgy tudjuk, hogy a jövőben egy másik delegáció is ellátogat majd Hatvanba, amely a gazdasági kapcsolatok erősítését fogja szorgalmazni.

A Yingtan-i delegáció nem érkezett üres kézzel Hatvanba. A szerződés aláírása után közösen adtak át egy papírtekercset, amelynek kínai strófái a találkozás, tehetség, barátság és együttműködés jelképei. Ezen kívül még egy eredeti kínai porcelánt is ajándékoztak a városnak, amelynek jelentése szintén a barátság és történelem tiszteletének jelképei.

Fotó: Albert Péter