A nyári ihletek és alkotások kerültek a középpontba kedd délután a Hatvani Galériában. Kiállítás nyílt ugyanis az idei ArtCamp tábor és a Hatvani Művésztelep alkotóinak munkáiból, így megelevenedtek a nyári hangulatok és inspirációk is. A nemzetközi táborban az alkotások témája idén Hatvan és környékének látványosságai voltak. Az egész hetes összejövetelen több nemzetből érkeztek művészek és nagyon sok érdekes perspektívát vázoltak fel munkáikkal a városról. – A tábor idén is színesre és érdekesre sikeredett. Minden alkotó hozta a saját stílusát és művészeti jegyeit, miközben sikerült egymástól tanulnunk és inspirálódnunk is. A célunk idén Hatvan szépségeinek bemutatása, a magyar kultúra sajátosságainak megismertetése. A művek ezeket adják vissza izgalmas látásmódokból – közölte Mátyássy Gábor, az ArtCamp kiállítás szervezője.

A programon Szinyei András alpolgármester köszöntőt mondott, melyben kiemelte: Hatvanban a művészeti értékeket kiemelten kezelik, mi sem bizonyítja ezt jobban a már évek óta sikeres ArtCamp és művésztelep találkozók. Mint mondta: a művészet egy eszköz, hogy nemzetközi kultúrák kapcsolódjanak egymással és személyes életünk is gazdagodjon általa.

A Hatvani Művésztelep tagjainak munkáit is kiállították a programon. Püspökiné Kovács Mária már húsz éve fest rendszeresen, s úgy érzi, ez a képessége az Isten ajándéka. Munkáját legutóbb Ferenc Pápa is megtekinthette, ugyanis a hatvani asszony személyesen adhatott át számára egy festményt. – Egy zarándok csoporttal utaztam ki nemrégiben Rómába, ahol sikerült átadnom az egyik festményem Ferenc pápának. Az alkotáson Szűz Mária látható a kis Jézussal, kiegészítve a képet a koronázási ékészerekkel és a nemzeti lobogó színeivel. Érdekesség még, hogy Szűz Mária ruháját boldogi lyukhímzéssel festettem meg, ezek a motívumok messze földön híresek – részletezte Püspökiné Kovács Mária.

A kiállítás megnyitóján Tompa Z. Mihály és Mátyássy Gábor részletesen beszéltek a festményekről. A programon Juhász Flórián zongoraművész zeneműveket adott elő.

 Fotó: Albert Péter