A 25 éves gyermekvédelmi törvény alkalmából szervezetek szakmai napot, Hatvanban. Az ünnepségen Horváth Richárd polgármester köszöntötte a szociális munkát végző szakembereket, majd az eseményt a Heves Megyei Kormányhivatal, Hatósági Főosztály, Szociális és Gyámügyi Osztály vezetője nyitotta meg. Szacsva Ferenc kifejtette, a gyermekvédelmi törvény, egy olyan jogszabály, amely nem tud minden problémás helyzetet megoldani, ezért rendkívül fontos ezen a szociális területen az az emberi és szakmai hozzáállás, amivel jobbá tehetik egy rászoruló gyermek életét.    

Bár a jogszabály az apropója ennek az összejövetelnek, véleményem szerint sokkal fontosabb az, ami a jogszabály mögött történik, az a szakmai munka, amit a kollégák folytatnak.” – mondta

Az 1997. november elsején életbelépő gyermekvédelmi törvény, rendszerváltozást hozott a szociális területen dolgozóknak – erre hívta fel a figyelmet Tóth Zoltán a Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgálat Család – és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője.  

 „A törvény nyomán jött létre egy sor új intézmény, például a mai járási illetékességi területen működő gyámhivatalok, minden településen létrejött gyermekjóléti szolgálat, vagy gyermekjóléti központ, illetve a korábban működő nagy gyermekvédelmi otthonok megszűntek és helyette családi jellegű lakásotthonok jöttek létre, ahol 10-12 fős lakóegységekben éltek a gyermekek” – részletezte. 

Tóth Zoltán hozzátette, a gyermekvédelmi törvénynek köszönhetően sokat fejlődött a nevelőszülői hálózat is. Az ünnepi eseményen köszöntötték Zsitvay Katalint a Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgálat volt igazgatóját és Semperger Katalint a szervezet jelenlegi vezetőjét. A szakmai nap további előadásokkal folytatódott, majd az esemény zárásaként a jelenlévők egy fogadáson vehettek részt.   

Fotó: Albert Péter