Folyamatosan gyűltek az élelmiszerek hétvégén a Tesco áruház bejárata előtt kiállított bevásárlókosarakba, országos adománygyűjtést szervezett ugyanis a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. A kezdeményezés évek óta töretlenül népszerű, a vásárlók a bejárat előtt egy szórólapot is kaptak az önkéntesektől, amelyből megtudhatták, hogy milyen adományokkal járulhatnak hozzá ahhoz, hogy szebb legyen a karácsony a rászoruló családoknál. A háromnapos tartósélelmiszer-gyűjtő akció 160 településen, 315 áruház részvételével, 300 karitatív szervezet közreműködésével és 6500 önkéntes odaadó munkájával valósult meg.

A gyűjtést idén november 19. és 21. között szervezték meg, a megmozdulás Hatvanban is nagyon sikeres volt. Az összegyűjtött adományokat az Élelmiszerbank a gyűjtések helyszínének környékén, az ott működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el a rászorulókhoz az ünnepeket megelőző hetekben, illetve azt követően 2022 január végéig. – Hatvanban az Észak-Magyarországi Sclerosis Multiplex Egyesületet keresték meg, melynek Nagyné Siraky Szilvia az elnöke. Ezen a kapcsolatrendszeren keresztül jutott el a lehetőség a Hatvani Karitatív Összefogáshoz, melynek keretében a hétvégén több mint 30 önkéntes vett részt a jótékonykodásban. Óriási öröm számunkra megtapasztalni azt, hogy milyen sokan mozdulnak meg a jó ügy érdekében. Rengetegen döntöttek úgy, hogy vásárlásaik során nemcsak saját szükségleteikre, hanem másokra is gondolnak, ezzel pedig nagy örömet okoznak a nélkülöző családoknak – mondta Smidné Vereb Julianna, a Hatvani Karitatív Összefogás vezetője. Hozzátette: a három nap alatt összesen 2300 kg tartós élelmiszert gyűjtöttek össze, melyet Hatvan és környéki rászoruló családok kapnak meg hamarosan.

A rászorulók részére az olyan tartós élelmiszerek jelentik a legnagyobb segítséget, mint az étolaj, cukor, hús- vagy készétel konzerv, keksz, csokoládé, bébiétel, liszt, tészta, tartós tej, édesség vagy bármilyen hűtést nem igénylő termék. – Nagyon jónak tartom ezt a kezdeményezést, az ünnepek előtt sok család asztalára kerülhetnek hasznos alapanyagok, ételek. Fontosnak tartom azonban, hogy ne csak ilyenkor decemberben, hanem egész évben tegyünk egymásért és ha lehet, adományozzunk évközben is – közölte Dr. Szinyei Zoltán.

Aki a hétvége során nem tudott személyesen ellátogatni egyik áruházba sem, de szívesen segítené a gyűjtést, annak a Tesco Otthonról szolgáltatása kínál lehetőséget a jótékonykodásra. Honlapjukon néhány kattintással online is lehet adománycsomagokat vásárolni a nélkülöző családok részére, egészen december 5-ig.

Fotó: Albert Péter