Nemzeti Rákellenes Napot tartottak csütörtökön a Grassalkovich Művelődési Házban. A programon számos érdekes előadás elhangzott a betegség megelőzéséről és kezelési lehetőségeiről. Többek között szó volt a pozitív gondolkodás jelentőségéről, a méhnyakrák megelőzéséről, illetve a gyaloglás előnyös élettani hatásairól. A programot Horváth Richárd polgármester nyitotta meg, aki hangsúlyozta: a rákos betegség nem halálos ítélet, hanem egy helyzet, amelynek megoldásához többek között bátorság és erős optimizmus szükséges. Hozzátette: természetes, hogy a kezelések közben az érintett veszít lelkierejéből, de érdemes mindig azokra gondolni, akik hisznek az ő meggyógyulásában és számítanak rá az életben.

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke azt mondta: az orvostudományban nagyon sok olyan fejlesztés zajlik ami azt vetíti előre, hogy a rákos megbetegedések gyógyítása és korai diagnosztizálása egyre pontosabb és sikeresebb lesz a jövőben. – Húsz éve bizonyos rákos betegségekkel szemben szinte esélytelen volt a győzelem, manapság azonban számos terápia és gyógymód áll rendelkezésre, ami teljes gyógyulást is eredményezhet – részletezte.

Csuvikovszky Gáborné, a Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet ápolója is előadást tartott a rendezvényen „Beteg van a családban, beszéljünk róla” címmel. Ő személyes példával is alátámasztotta a tapasztalatokat, ugyanis saját családjában is találkozott már a betegséggel. – A betegeket és a családokat először sokkhatásként érinti a diagnózis amit megtudnak. Ezt mindenképpen kezelni kell, hogy mielőbb sikerüljön az érintettnek és a hozzátartozóknak erős, támogató álláspontba kerülni a betegséggel szemben – fejtette ki az ápoló.

A rendezvényen a DISZI Zumba táncosai bemutatót tarottak, mely szintén kapcsolódik ahhoz az üzenethez, hogy a rákos megbetegedések elkerülésében a mozgás és a sport jelentős szerepet tölt be.

Fotó: Albert Péter