A Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola 2002-től vesz részt a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciáján. A kutatásmódszertan kategóriában sikeres kodályos tanulók az országos döntőn számos alkalommal szereztek első helyet az őket felkészítő és mentoráló pedagógusok segítségével. A Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája Tehetségsegítő Tanácsa a tehetséges diákok fejlesztésében végzett példaértékű, követendő, több évi munka elismeréseként „Referenciaintézmény” címet adományozott az iskolának 2015-ben, amely 4 évre szól.

Ebben az évben május 27-én Dorogon rendezték meg a KGYTK tehetségsegítő referenciaintézményi hálózat országos konferenciáját. – A rendezvényen nagy megtiszteltetés, elismerés érte az iskola három pedagógusát: Melykóné Tőzsér Judit tanárnőt, Szalai Emma tanítónőt és Bakosné Varga Valéria tanítónőt. Ők több éven keresztül kiemelkedő tehetségnevelő munkát végeztek tanítványainkkal a KGYTK komplex tanulmányi versenyre történő felkészítésben, ezért a KGYTK Tehetségsegítő Tanácsától „Mester és Tanítványa Díjat” vehettek át – tájékoztatott Jagodics István, az intézmény vezetője.

Tanítványaik az idei országos döntőn Budapesten egy 1. helyezést, és kettő kiemelt 1. helyezést értek el dolgozatukkal és prezentációjukkal ember és természet, valamint ember és társadalom műveltségterületen.