A szokásosnál hamarabb kezdődött, és tovább is tarthat az influenzajárvány Magyarországon. Habár már egyre inkább lecsengőben van a mostani járvány, még mindig érkeznek jelentések megbetegedésekről. Országos szinten leginkább a fiatalabbak kapták el az influenzát, ezzel szemben Heves megyében a dolgozó, idősebb korosztály tagjai mentek orvoshoz panaszaikkal. Az idei szezonban már halálos áldozata is volt a járványnak, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház tájékoztatása szerint már három beteg hunyt el igazoltan influenzafertőzés miatt.

Dr. Edelényi Zsuzsanna járási tisztifőorvos elmondta: az influenza jellemzően szövődménymentesen zajlik. – Legfeljebb öt nap alatt átvészeli a betegséget egy egészséges szervezet, ha ennél tovább tart, valószínűleg valamilyen felülfertőződés történt, tehát a vírus mellett valamilyen baktérium is bejutott a beteg szervezetébe – fejtette ki, majd hozzátette, ha idősebbek fertőződnek meg influenzavírussal, nagyobb az esély, hogy náluk a betegség során valamilyen szövődmény lép fel, így például tüdő-, illetve fülgyulladás is jelentkezhet. A vírus ellen azonban könnyen lehet védekezni. – Ha tüsszentünk, tegyünk az arcunk elé papír zsebkendőt, majd azt gondosan csomagoljuk el. Ezt követően pedig nagyon fontos, hogy mossunk kezet, legalább húsz másodpercig meleg víz alatt, szappannal, hogy a betegséget ne terjeszthessük tovább – részletezte Dr. Edelényi Zsuzsanna.

A járási tisztifőorvos kiemelte: a legjobb az lenne, ha az influenzás beteg nem menne közösségbe, hanem otthon pihenné ki a betegséget. Fontos még a megelőzésben, hogy ha lehetőségünk van rá, oltassuk be magunkat, illetve otthon fertőtlenítsük le a sokat használt eszközöket, így a fogantyúkat, telefonokat.

 

Kezdőkép forrása: google.com