Kertész Erzsi tartott író-olvasó találkozót kedden az Ady Endre Könyvtárban. Az intézménybe több hatvani általános iskolás osztály is érkezett, hogy a szerző két könyvét bemutassa nekik, és interaktív módon feldolgozza a gyerekekkel. A pszichológia szakot végzett írónő egyik bemutatott könyve a Göröngyös úti iskola című kötete volt, ami a kisiskolás diákokat célozza meg, és a kisgyermekkori önbecsülésről szól. A másik a Panthera kalandregény sorozat volt, ami szintén a fiatalok lélektanát mutatja be kalandos cselekménybe építve.

Kertész Erzsi írónő azt mondta: a mai gyerekeket ugyanúgy le tudja kötni az ifjúsági irodalom, mint régen, azonban a könyvek tempóját és cselekményrendszerét érdemes lendületesre írni, hogy fenntartsa a gyerekek figyelmét. Az olvasás azonban minden gyermek számára megmaradt értékes és tartalmas időtöltésnek, hiszen egy jó könyv sok szempontból gyógyíthatja és fejlesztheti a gyermekek tudatát. – A könyveimben szereplő élethelyzetek és ifjú szereplők egyfajta tükör lehet az olvasóknak, amin keresztül saját magukat elemezni és talán értelmezni tudják. A gyerekeknek szükségük van arra, hogy önmaguk megismeréséhez eszközöket kapjanak, a könyveim ebben is segíthetnek – mondta az írónő.

A tanulók felkészülten érkeztek az író-olvasó találkozóra, ugyanis minden osztály elolvasta az érintett könyveket. A programon az arra vállalkozó gyerekek be is számolhattak olvasási élményeikről, és közösen beszélték meg a művek lényegét. Mindez segítette a diákokban a tartalmat megérteni és elmélyíteni, adott esetben más szempontból rálátni egy üzenetre.

Kertész Erzsi első könyvét 2012-ben írta meg, ez a Labirintó című műve volt. A mesék és gyerekregények írásának ötletét saját kisfiai inspirálták. Az elmúlt években az írónőnek több kötete is megjelent, a történeteinek egy része elsősorban a gyerekeknek szól, de szívesen ír olyan műveket is, melyek a felnőtt korosztályt szólítják meg.

Fotó: Albert Péter