Szeptember 9-én a városban ismét megrendezésre kerül a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál, melynek fő programja az élőszavas népmesemondás. Az eseményen népzenei koncerteken, táncházon, kézműveskedésen, bábelőadáson és jurta kiállításon is részt vehetnek az érdeklődők. A helyszín a Grassalkovich Művelődési Ház udvara és a kastély kertje, ahol a népmesefesztivállal párhuzamosan világrekord-kísérletre készül a Meseszó Egyesület és a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület.

Pintér Zsolt, a Meseszó Egyesület alelnöke elmondta, hogy a leghosszabb folyamatos mesemondás rekordját szeretnék felállítani, így a tervek szerint csaknem 100 órát töltenek majd meséléssel. – Több mint 150 mesemondó jelentkezett a felhívásra, ami nagy öröm számunkra. Határon túlról és külföldről is lesznek vendégeink, így angol meséket is hallhatnak az érdeklődők, illetve a környékről is rengetegen jelentkeztek – részletezte Pintér Zsolt, a Meseszó Egyesület alelnöke.

A kísérlet szeptember 11-én 19:00-kor a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál gálakoncertje előtt ér véget. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az élőszavas mesemondás fontosságára és a mesei szövegfolklór gazdagságára.