Sokan nem hallottak a 335/2009-es kormányrendeletről. Ez azon súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket sorolja fel, melyekkel ha valaki együtt él, akkor jogosult a személyi jövedelemadója csökkentésére. Nem kell azonban feltétlenül csak a legsúlyosabb problémákra gondolni.

A kedvezmény ugyanis a laktózintolerancia, a cukorbetegség egyes esetei, vagy a cöliákia esetén is jár, így mindent egybevetve akár az ország lakosságának 35 százaléka is érintett lehet. A kedvezményt azonban sokan nem használják ki, sőt nem is tudják, hogy járna nekik. – Az adókedvezmény összege 2021-ben havi szinten 8370 forint lesz, éves szinten tehát több mint 100 ezer forint megspórolható. Ha valaki igényelni szeretné ezt az adókedvezményt, akkor először is szüksége lesz egy igazolásra, amelyen egy szakorvos, vagy az adózó háziorvosa igazolja, hogy valóban szenved az adókedvezményre jogosító betegségben. Jogosultsági hónapként azok a hónapok vehetők figyelembe, amelyben a fogyatékos állapot az erről szóló igazolás, határozat alapján legalább egy napig fennáll – tájékoztatott dr. Paskujné Pifkó Mónika, a NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Déry Károly háziorvos megerősítette: viszonylag kevesen ismerik ezt a lehetőséget, pedig az említett kormányrendelet legalább 20 oldalnyi, nagyjából hétszáz betegséget említ, melyek alapján sokan lehetnek jogosultak a személyi adókedvezményre. – Érdemes utánajárni az említett kormányrendeletnek, mert többeket érinthet ez a lehetőség. Egyes hallási és látási fogyatékosságok, bizonyos mentális fogyatékosságok és viselkedészavarok, egyes mozgásszervi megbetegedések, valamint immunbetegségek is jogosultságot képeznek az adókedvezmény igénybevételére. De mindez csupán néhány felsorolás, ajánlatos utána járni a betegségek listájának – közölte a háziorvos.

Az adókedvezmény nem segély, hanem egy engedmény, melyet az állam a dolgozók egy csoportjának biztosít rászorultság alapján. A betegségek pontos listáját a 335/2009. -es kormányrendelet melléklete tartalmazza, amelyet az interneten is több hivatalos oldalon meg lehet találni.

Kezdőkép forrása: google.com