Az emberek többsége nyáron, amikor napsütés és jó idő van, kevésbé érzi magát lehangoltnak vagy szomorúnak. Azonban a depresszió, mint betegség nem enyhül ebben az évszakban sem. Fontos tudni, hogy a depressziót és a szomorúságot el kell különíteni egymástól, mert a két állapotot másképp kell kezelni is. – Bár a szomorúság a depresszió egyik vezető tünete, nem mindegy, hogy mennyi ideig és milyen okból érzi magát az ember lehangoltnak. A depresszió egy pszichiátriai kórkép, amelynek a hátterében a központi idegrendszer olyan biológiai és kémiai folyamatai zajlanak, amely befolyásolja a beteg hétköznapi közérzetét, életminőségét – részletezte Tompa Gyöngyvér, pszichológus.

A depresszió egyéb tünetei lehetnek még az alvászavar, koncentráció zavar, táplálkozással kapcsolatos problémák, hangulatingadozás, fejfájás és gyomorfájás. – A depresszió időben történő felismerésében nagyon fontos szerepe van a családnak, barátoknak, a környezetnek. Utasításokkal nem tudunk segíteni egy depressziós embertársunkkal, azonban ha érző figyelemmel olvasunk a visszatérő panaszos mondatok mögött, könnyen megállapíthatjuk, hogy átmeneti rossz hangulatról vagy pszichiátriai betegségről van szó – tette hozzá a szakember.

A környezet időben történő segítségnyújtásán és felismerésén azért is van nagy hangsúly, mert a kezeletlen betegség komoly életminőség romláshoz, legvégső esetben öngyilkossághoz is vezethet.