Egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk annak érdekében, hogy kevesebb ételt dobjunk ki. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület is az „Esélyt az Ételnek” elnevezésű kampányával. Sczígel Andrea, az egyesület külső kapcsolatokéért felelős igazgatója elmondta, az internetes oldalukon fellelhető praktikákat hasznosnak találják a felhasználók. – Ez csupán egy mankó, a tudatosság kialakulásához időre van szükség. Kis lépésekben kell haladni a cél felé – emelte ki Sczígel Andrea.

Az élelmiszer-pazarlás elkerülése érdekében vásárlás előtt érdemes bevásárlólistát készíteni, valamint a hűtő és a kamra tartalmáról is megbizonyosodni. A rendszerezés is hasznos lehet. A hűtőszekrényben található tejtermékeket, romlandó élelmiszereket olyan polcra pakoljuk, ami szem előtt van, így gyorsabban elfogyasztjuk őket. A cégek, vendéglátósok és a kereskedelemben dolgozók is tehetnek annak érdekében, hogy kevesebb élelmiszert dobjanak a kukába. Ezzel kapcsolatban az egyesülethez fordulhatnak segítségért. Az Udvarház Vendéglőben is arra törekednek, hogy minél kevesebb még felhasználható élelmiszer kerüljön a kukába. – Az alapanyagok részeit több ételhez is felhasználjuk. Naponta érkezik friss áru és csak annyit vásárolunk meg, ami az adott napon elfogy – részletezte az étterem üzletvezetője.

Jelenleg világszerte a fogyasztásra szánt élelmiszerek egyharmada, körülbelül 1,3 milliárd tonna kerül a kukába. Magyarországon is igen magas ez az arány, évente 400 ezer tonna ételt dobunk ki.