Régi telefont, postai mérleget és távírót is láthattak az érdeklődők szerdán a Kossuth téren. A független Magyar Posta fennállásának 150. évfordulója alkalmából az intézmény egy utazó kiállítással járja az országot, amelynek egyik állomása Hatvan volt. A Magyar Posta függetlenné válásában nagy szerepet játszott Gervay Mihály postafőigazgató, akinek az irányítása alatt többek között megjelent a mára ikonikussá vált piros-fehér zöld díszítés. A legnagyobb áttörés akkor következett be a posta életében, amikor az ügyintézést magyar nyelven intézhették az ügyfelek. Ezekről az újításokról és számos más érdekességről hallhattak azok, akik megnézték a postatörténeti tárlatot. – Néhány perces előadás keretében, képek és grafikák segítségével szemléltetjük a posta 150 éves múltját és fejlődését. A kiállítás felépítésének egy fontos szempontja volt, hogy a programjaink gyermekbarátok legyenek, ezért például mozaikjátékkal is készültünk, ahol a postás kisasszonyt is rakhatták a tanulók – hangsúlyozta Becsei Attila, a Postamúzeum muzeológusa.

A Kodály Zoltán Általános Iskola tanulói is kilátogattak a főtérre, hogy közelebbről megismerkedjenek a posta történelmével. – Totószerű feladatok vártak ránk. A legjobb az volt benne, hogy a helyes válaszokért képeslapot, vagy hűtőmágnest kaptunk ajándékba – mesélte mosolyogva Andai Zsófia.

A meglepetések mellett hasznosnak is bizonyult a rendhagyó óra. Gerbár Boglárka például megtudta, hogy a posta régen kórházként, vagy akár hotelként is üzemelt, ha szükség volt ezekre a funkciókra.

A legnagyobb sikert azonban a térbe kivetített korhű postás aratta, akivel minden iskolás készíthetett egy fotót.