Hatvanban a Kossuth téren tartottak megemlékezést az ’56-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján szombat este. A kegyelet kifejezéseként a lobogó félárbócon volt a nemzeti gyásznapon tartott múltidézésen.

Hatvanegy évvel ezelőtt, 1956. november 4-én a szovjet csapatok a hajnali órákban hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. A félelmetes túlerővel szemben segítség nélkül maradt ország, október 23-a óta folytatott hősi szabadságharca végül elbukott.

November 4-én régóta megemlékeznek az 1956-os események áldozatairól, a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.

– Az igazak emlékezete áldott, a bűnösök emlékezete elveszik – kezdte ünnepi beszédét Tatai István református lelkész, majd arra kért mindenkit, hogy a kezükben tartott gyertya lángja mellé – amellyel kegyelmüket teszik ezen a napon – adják hozzá tiszteletüket és köszönetüket. – A mécses mellett, vigyük elménkben azok emlékét, akik példát adnak nekünk most hatvanegy év után is; hogyan kell helyt állni, kitartani és a hazát szeretni – hangsúlyozta, majd hozzátette: adjunk köszönetet Isten megtartó szeretéért is.

Zárásként, katonák vonták le a – forradalom legfontosabb jelképévé vált – lyukas zászlót. Ezt követően a megemlékezők az árbóc elé helyezték el mécseseiket. A visszaemlékezés pillanatait a Polifónia Vegyeskar énekei tették meghittebbé.

Fotó: Albert Péter