Ismét az év legrövidebb éjjelén rendezték meg az országos programot, a Múzeumok Éjszakáját. Évek óta hagyomány, hogy ilyenkor a kulturális intézmények késő estébe nyúló programokkal, zenés mulatságokkal várják a látogatókat, miközben az állandó és időszakos kiállításokat is megtekinthetik az érdeklődők.

A Vadászati Múzeumban családi csapatépítő játékokkal, kézműves foglalkozásokkal és játékos múzeumi körbevezetéssel készültek erre az estére. Nagy Bálint a nagypapájával érkezett az eseményre, aki a horgászbotokat és a kitömött állatokat jegyezte meg a legérdekesebb esti látványként. – Ma láttam először ilyen közelről szarvasagancsot, nagyon érdekes volt. Azt is megtanultam, hogy a hímek evvel verekednek – mondta a kisfiú. Kovács Petra a kézműves sarkokban időzött sokat, világító Szentjánosbogarakat és különböző állatfigurákat készítettek a pedagógussal. – Furcsa volt látni az állatok szőrét és élethű bundáját, még sosem láttam közelről ezeket. A legjobban a halak tetszettek a pincében – árulta el a kislány, aki épp pillangót készített a kreatív műhelynél.

Nemcsak a gyerekek és a családok barangolták be tegnap a múzeumot, hisz nagyon sok felnőtt is eljött, hogy megnézze az állandó kiállítást is. – Minden évben részt veszünk a Múzeumok Éjszakáján, idén Hatvanba látogattunk el a családdal – mondta Auguszt Richárd, aki Pest megyéből érkezett. – Nekünk a Vadászati Múzeum már törzshelyünk, többször jártunk már itt, de még mindig szeretünk visszatérni és megcsodálni az itt kiállított darabokat – tette hozzá Auguszt Nándorné.

A Cukorgyári Emlékház is kitárta ajtaját a látogatók előtt ezen az estén.  Az ottani kiállítás részletesen bemutatta a gyár történetét, s a tárgyak között a műszaki eszközök iránt érdeklődők pedig igazi ritkaságokkal találkozhattak. A legtöbben, akik ide ellátogattak, régi emlékeket őriztek a Hatvan gazdasági életében meghatározó szerepet játszó gyár múltjáról, így családi történetek is felidéződtek a látogatókban. – Az én felmenőim közül dédapám és nagyapám is ebben a gyárban dolgozott, a mi családunkban a hatvani cukorgyárhoz erős életélmények kapcsolódnak. Szívesen járok vissza ide az emlékházba is, ilyenkor megelevenedik bennem a családom múltja – mondta Decsi Barnabás.

Az éjszaka a Hatvany Lajos Múzeumban is eseménydúsan telt. Deme Ágnes néprajzkutató a Szent Iván éji hagyományokról tartott érdekes előadást, míg Berek Ágota fitoterapeuta a gyógynövények világába kalauzolta el az érdeklődőket. A múzeum előtt színes kirakodó vásár is volt, ahol gyógynövényeket, mézkülönlegességeket, ásványokat és egyéb ajándéktárgyakat vásárolhattak meg a látogatók. Mindeközben az állandó és időszakos kiállításokat is sokan megtekintették, s akinek kérdései merültek fel, azoknak tárlatvezetők segítettek elmerülni a különböző gyűjtemények világában. A múzeum udvarán este nyolc órától pedig megkezdődött a Görbetükör Színház „Mágusok és boszorkányok” című előadása, amit nagyon sokan megtekintettek egy pohár hatvani sert kortyolgatva. Az előadás bizonyos részeit hangos kacagás kísérte, olykor pedig aktív részvételre is csábította a közönséget. Így történt, hogy a hölgyek a színpadon tűzön is átugrottak, illetve Márkus Marianna intézményvezető egy fal szerepét is elvállalta a műsorban. Az estét egy jó hangulatú zenés mulatság zárta, amikor is a Hévízgyörki Aranyalma Hagyományőrző Egyesület néptáncosai adtak elő műsort, illetve táncoltatta meg a közönséget.

Fotó: Albert Péter

A Cukorgyári Emlékházról készült képeket készítette: Ocsovai Zoltán