A valamilyen szempontból hátrányos helyzetben lévő fiatalokkal foglalkoznak a közhasznú alapítvány ambiciózus tagjai. Legfeljebb harmincukkal tudnak leszerződni. Megjegyzendő, hogy népszerű megmozdulásaikon ezt a létszámot túlhaladják. Jelenleg általános iskolai első osztályostól érettségi előtt álló diákig, sokféle korosztály tartozik a tanodájukhoz. Leszerződött fiataljaik ingyenesen veszik igénybe a programokon való részvételt, készségeik fejlesztését és a tanulásban való felzárkóztatásukat. Étkezésük szintén ingyenes.

Foglalkozásaikat kedden és csütörtökön fél 3-tól, továbbá szombaton tartják. Aki szükségét szenvedi például a matekos, magyaros, informatikai vagy az idegen nyelvi korrepetálásnak, az jobb helyen nem is lehetne, mint a tanodában. Ugyanakkor megismerkednek a sportágak és a művészetek kínálatával, és azzal, hogy egyáltalán miként lehet hasznosan eltölteni kínálkozó szabadidejüket. Testi-lelki egyensúlyuk helyreállításához pszichológiai tanácsokat is igénybe vehetnek. A szülőket bevonják a tanodába, időnként még programokat is szerveznek a bevont családoknak. A gyerekek néha kirándulnak, nyáron pedig táboroznak. A diákok által érintett iskolákkal a fejlődés érdekében jó kapcsolatokat ápolnak.

A Nyitott Ház Tanodájának kitűzött célja, hogy leszerződött diákjaikkal megszerettessék a tanulást, hogy sikeressé tegyék az iskolai pályafutásukat. Ráadásul ne csak rövidtávon, hanem egy egész életre szólóan. Ennél nemesebb célt aligha tűzhettek volna maguk elé.

.

 

                                                                                                                                              (illó