Pénteken kezdetét vette a XIX. Európa-bajnoki, valamint a XXVI. Nemzetközi meghívásos Roncsderby verseny. A strand mögötti pályán délután felbőgtek az autók motorjai, s máris a Hatvan Bajnoka futammal tették próbára a gépeket. A futam győztese végül Márkus Zsolt lett. A verseny első napját egy Treff koncert zárta, ahol hatalmas buliban lehetett részük azoknak, akik részt vettek a programon.

Szombat délelőtt a Városháza előtti ünnepélyes megnyitóval folytatódtak az események. A roncsderbyben résztvevő autók hangos és látványos felvonulása után Horváth Richárd polgármester elmondta: Hatvan neve már összeforrt a roncsderby versenyek fogalmával, ami leginkább a kitartó és lelkes főszervezőknek, különösen a Márkus családnak köszönhető. A hivatalos megnyitó után az autók levonultak a főtérről, hogy aztán a városi strand mögötti pályán elkezdjék az egész napos megmérettetéseket. A futamok előtt a versenyzőket be is mutatták a nagyközönségnek, a négykerekűek egyenként is, majd aztán közösen is felvonultak a pályán, hogy aztán kezdetét vegye a roncsok törése-zúzása.

Délutánra az időjárás is egyre jobb lett, a felhők felszakadoztak az égen és a közönség létszáma is jócskán meggyarapodott. Sok szurkoló nézte a nők futamát is, ahol a hölgyek álltak a rajthoz és tették próbára vezetési technikáikat, valamint autóikat. – Szeretem a benzingőzt, a komoly futamokat, a sebesség átélését. A pályán megnyugszom, ott teljesen jól érzem magam, inkább a versenyek előtt vagyok stresszes – mondta el tapasztalatait Zsiga-Barkóczy Andrea, aki hat éve űzi ezt a sportot. Az autóversenyző hölgy hozzátette: több kupát is nyert már az évek alatt, de a legnagyobb élmény mégis maga az autóversenyzés.

Szombat este került sor az egyik leglátványosabbnak számító F.I.S.M.O. EB Super 8 nevű futamra is, ahol a versenyzőknek az óramutató járásával ellentétes irányba kell száguldaniuk nyolcas alakban körözve a pályán. Kammerer János is részt vett ebben a futamban, ő már 14 éve rendszeresen derbyzik. Az évek alatt számtalan eredményt és győzelmet aratott. – Ehhez a sporthoz kell egy jó autó, egy nagyon jó csapat akikkel építjük az autókat, rengeteg pénz és ami a legfontosabb: a szenvedély. Ezt a műfajt nagyon meg lehet szeretni s utána az ember nem tudja abbahagyni – részletezte a 170-es számú versenyző, aki egy Honda Civic típusú autóval rótta a köröket.

Herr Tamás, a verseny egyik zsűrije így összegezte a szombati futamot: nagyon jól alakult a mai nap, rengeteg volt a versenyző, erősek voltak a futamok. – Nagyon kedvezett az időjárás is, ugyanis a nagy hőség az autókban lévő forró vizet és a motort könnyen kigyullaszthatja. De szerencsére ma nem volt baleset és tűzeset sem, viszont színvonalas versenyek bőven voltak – tette hozzá a zsűritag, aki már 30 éve vesz részt roncsderby futamokon versenybíróként.

Holnap a futamok tovább folytatódnak délelőtt 11 órától egészen estig bárki belekóstolhat a roncsdery autóversenyzés életérzésébe.

Fotó: Albert Péter