A sikertelen bértárgyalások miatt figyelmeztető sztrájkot hirdetett a Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szakszervezete szerdán 9 és 11 óra között. A mintegy 1300 főt képviselő szakszervezet az elmúlt időszakban hosszas tárgyalásokat folytatott a cégvezetéssel a béremelésről, ám ezek nem jártak sikerrel. Az érdekképviselet 15 százalékos bérfejlesztést követel. Mint azonban közleményükben írják: a munkáltató döntése alapján január 1-től – a bértárgyalás során megtett utolsó ajánlatától eltérően alacsonyabb mértékű – béremelést hajt végre. A munkavállalók barátságtalan lépésnek ítélték meg a munkáltató tárgyalások lezárására vonatkozó lépését, és az egyoldalú béremelésre vonatkozó döntését – fogalmaznak. Ezért döntöttek úgy, hogy január 24-én két órás időintervallumra felfüggesztik a munkát a gyárban.

Ficzere Ferenc, a Bosch-csoport kommunikációs igazgatójának közleménye szerint: “a Bosch csoport Magyarországon minden évben a piaci környezetnek megfelelően és a törvényi előírások maradéktalan betartása mellett emeli a munkavállalók fizetését. A fizetéseket minden esetben úgy kell meghatároznunk, hogy a munkavállalók korrekt béreket kapjanak és emellett az éles piaci versenyben a versenyképességünk megmaradjon, ezáltal a munkahelyek biztonsága se kerüljön veszélybe. Decemberben kezdtük a bértárgyalásokat a munkavállalók képviselőivel a 2018-as béremelésre vonatkozóan. Az összes szempont és javaslat mérlegelését követően a Bosch csoport magyarországi telephelyein a munkavállalók 2018. évi bére az előrejelzéseket meghaladó mértékben, a piaci trendeknek megfelelően átlagosan csaknem 10%-kal emelkedik. A béremelés mértéke vállalatonként és tevékenységi területenként eltérő, amelyet az adott vállalat eredménye is befolyásol és természetesen függ az egyéni teljesítménytől is.” – áll a közleményben. Hozzátette: Hatvanban a HADFSz (Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szervezete) és az MCDSz (Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete) nem fogadta el a béremelés mértékéről szóló döntést és 2018. január 24-én 9:00 és 11:00 közötti időtartamra a hatvani telephelyen figyelmeztető sztrájkot hirdettek, amit a cég tudomásul vesz és a jogszabályokban foglaltak szerint jár el.

A Bosch a város egyik legfontosabb stratégiai partnere, a település legnagyobb munkaadója. Évek óta jó partnerséget ápol egymással Hatvan és a Bosch vezetése, közös munkáik eredménye a Bosch óvoda, a Szent István Általános Iskolában indult osztályok, vagy éppen a felsőoktatási képzés. Mindemellett fejlődik az ipari park és további munkahelyeket hoznak itt létre.