Elismerő oklevelet kapott a Hatvany Lajos Muzeális Gyűjtemény a hétvégén. A Budapesten átadott díjat a múzeumi tevékenységek tudományos és közösségi megalapozásában elért eredményeiért ítélték oda a hatvani intézménynek. A kitüntetést a Múzeumok Majálisa rendezvényen adták át a Nemzeti Múzeum NagySzínpadán. A Hatvany Lajos Múzeum év elején jelentkezett az „AZ ÉV MÚZEUMA 2018” országos pályázatra, amelyet egy több fordulós elbírálás követett. A díj a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang, amelyet az adott intézmény elmúlt évi fejlődését értékelve, az eredményeket összevetve ítéltek oda a Pulszky Társaság által felkért bírálók. A 10 fős vizsgálóbizottság a Hatvany Lajos Múzeumban zajló szakmai munkát ismerte el.

– A vizsgáló bírák többek között azt ellenőrizték, hogy miként raktározzuk a gyűjteményeket, ezeket hogyan állítjuk ki és hogyan digitalizálunk. Öt napon keresztül elemezték a szakmai munkánkat – részletezte Márkus Mariann, intézményvezető. Hozzátette: különösen jó érzés az, hogy a Hatvany Lajos Múzeum szakmai elismerést kapott, ugyanis ez további motivációt és lendületet ad az intézmény kollégáinak.

A Hatvany Lajos Múzeum az elmúlt időszakban több különböző témával és rendezvénnyel készült a nagyközönségnek. Így például tavaly, az újraindult expo kapcsán tartottak expotörténeti kiállítást, bemutatták H. Szabó Sándor hatvani fotóit, Weöres Sándor 137 rajzából is rendeztek be termet, de Hatvanba érkezett a Szent Lászlóról szóló kiállítás is. Nemrégiben bemutatták a Hatvani Serfőzde új kézműves sörét a Hatvany Meggy Sert is. Az intézményben a kézműves serekkel nemcsak a kulturált sörfogyasztást, hanem a kulturális életet is felpezsdíti a városban: az elmúlt nyáron, péntek esténként koncerteket tartottak az udvaron. A nagy népszerűség és a jó hangulat miatt, idén is folytatódnak a  hangulatos nyár esti vándordallamok.

Fotó: Hatvany Lajos Múzeum kollégái által készített képek