Itt a nyár és már a tanévnek is vége, a szülők és nagyszülők ilyenkor gyakrabban járnak ki strandolni a gyerekekkel. Pár fontos tanácsot azonban érdemes megjegyezni, hogy valóban felhőtlen legyen a szórakozás a kicsikkel.

A szakemberek elsősorban a fényvédő krémek rendszeres használatát illetve a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztását emelik ki. Nagyon fontos, hogy a gyerekeken mindig legyen fejfedő, ami lehet nyári kalap, kendő, sapka is, hogy a napszúrást elkerüljék. Aki azonban egy tartós napozás után gyermekén közérzet romlást, lázat, hányinger panaszokat, fejfájást észlel, mindenképpen forduljon mielőbb orvoshoz, mert ezek napszúrás tünetei is lehetnek.

Tóth Györgyné védőnő elmondta:a szülők bátran útra kerekedhetnek vizes élményekért a gyerekekkel, de vegyék figyelembe, hogy a legkisebbek 15, maximum 30 percet lehetnek egyhuzamban a vízben. 12 éven aluli gyermekeknek a termálvíz egyáltalán nem ajánlott. – Fontos betartani, hogy délután 11 és 14 óra között tartósan nem szabad a napon tartózkodni, ugyanis ilyenkor a legkárosabbak a nap ultraibolya sugarai. Ebben az időben keressünk árnyékos, szellős helyet a pihenésre. Ha a kicsik kijöttek a vízből, érdemes őket újra bekenni napvédő krémekkel ugyanis ezeket a víz feloldja – részletezte a hatvani védőnő.

A védőnő hozzátette: a babáknak manapság már úszópelenka is rendelkezésükre áll, amely biztosítja a biztonságos fürdőzést és valóban kivédi, hogy a vízbe bármilyen szennyeződés bekerüljön.  Arra azonban arra figyelni kell, hogy a kicsik véletlenül se kortyoljanak a medencék vizéből.

Gál Attiláné két unokájával és férjével érkezett a hatvani strandra, ők azt mondják: ha tudatosan megtervezik, mit hoznak magukkal, akkor 15 perc alatt mindent össze tudnak pakolni. – Hoztunk úszógumit, fürdőlepedőt, törülközőket, a kicsinek bilit, két váltás váltóruhát, sok innivalót, gyümölcsöket és szendvicseket, na és persze a kedvenc plüssök is elkísértek minket – mondta Gál Attiláné, Márti.

Mindezek mellett érdemes még egy sima fehér fürdőlepedőt vagy nagyobb törülközőt is vinni magunkkal, amelyen a kisbabák a medencén kívül töltött időben tiszta, száraz helyen időzhetnek.