Léteznek olyan családok, ahol meleg étel csak ritkán kerül az asztalra és a vacsora talán csak egy pohár tej. Vannak, akiknek nem azon kell gondolkodniuk, hogy milyen asztaldísszel, szalvétával és koszorúval tegyék meghittebbé az ünnepi hangulatot, hanem hogy egyáltalán tudjanak ételt tenni az éhes szájak elé. Ez komoly kihívást jelent a 600 fős Kostelek lakóinak.

Ennek orvosolására nyújtanak segítő kezet a „Legyen Ön is keresztapa, keresztanya” programon keresztül létrejött adományozási rendszerhez csatlakozók. Idén is bárki részt vehet ebben, aki segíteni szeretné a nehéz sorsú családokat a határon túl is. A hatvani önkormányzat, az Újhatvani Karitász csapat, vállalkozók és több magánszemély is csatlakozott a már 2014 óta működő kezdeményezéshez, melynek keretében tartós élelmiszerekkel támogatják a szegényes körülmények között élő csángó magyarokat.

Az elmúlt években, a karácsonyi ünnepeket megelőző hetekben lisztet, száraz tésztát, rizst, olajat, cukrot, konzervet és hosszabb ideig elálló édességet gyűjtöttek össze az adományozók. – Ebben az évben is száraz és tartós alapanyagokra van szükség, hogy a szülők meleg ételt kínálhassanak gyermekeik számára – mondta Csordás Mátyás, az adományszervező keresztszülő. Hozzátette, tavaly több kilónyi szaloncukor adomány is érkezett, ami kuriózumnak számított, ugyanis a kosteleki gyerekek többsége nem evett még ilyen finomságot. A karácsonyi szezon közeledvén, az ünnepi hangulatot megidézve, ilyen aprósággal is tehetünk egy család öröméért. A tárgyi adományokon kívül számos jelentőségteljes feladatban jár el, aki jelképes keresztszülővé válik. A „Legyen Ön is keresztapa, keresztanya” program ötlete Böjte Csabától ered, aki a moldvai csángókban akarta tartani a magyarság szeretetét. Mivel Moldván románul zajlik az oktatás, más megoldás szükséges a magyar nyelvű írás, olvasás, illetve a történelem elsajátítására. A keresztgyerekek és családjuk szociális és egészségügyi támogatása mellett kiemelt fontosságú a moldvai magyar nyelvoktatás feltételeinek javítása, valamint minél szélesebb körben megismertetni a moldvai csángó-magyar kultúrát a bel- és külhoni magyarsággal egyaránt. Ezért a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület szoros együttműködésben dolgozik a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével és a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvánnyal, amely keretében megvalósulhat az iskolai tanítások utáni délutáni foglalkozás. Itt lehetőségük van a gyerekeknek magyar nyelven tanulni, magyar népdalokat és hagyományokat elsajátítani és a katolikus identitást erősíteni.

Az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza által meghirdetett népzene- és néptáncvetélkedőn, a Fölszállott a páva című műsorban mind ott voltak a kostelekiek is. A Csíki-havasok csekély létszámú faluja sok tehetséget rejt. A legtöbben énekes szólista kategóriában léptek a népszínpadra, de szép számmal jelentkeztek néptáncegyüttesek, táncospárok és táncos szólisták is. Vaszi Levente 2014-ben közönségdíjat nyert, a kosteleki (gyimesi csángó) Szellő Néptáncegyüttes a legjobb határon túli produkció díját kapta és a gyermekprodukciók között pedig Vrencsán Anita az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriában bizonyított. Árnyalt hangjában zengett Kosteleknek minden bánata és öröme – így konstatálták fellépését a nézők. – Ezen a kis településen nincs énektanár, nincs zenetanár, csak hagyományőrző, jó szándékú emberek, akik a tradícióikat és a kereszténységet tartják a legfontosabbnak – hangsúlyozta Csordás Mátyás.

A karácsonyra összegyűjtött élelmiszereket november 28-ig bezárólag kell eljuttatni az önkormányzathoz. Az adományokat a keresztszülők december 1-jén szállítják el a kosteleki családoknak.

A moldvai csángó falvakban még ma is elképzelhetetlen, hogy két ember szó nélkül menjen el egymás mellett, még ha nem is ismeri egymást. A legudvariasabb megszólítás, ha „keresztanyának”, vagy „keresztapának” nevezik egymást. E szép szokást megtartva, most mi is megszólítjuk Önt:
Legyen Ön is Keresztapa, Keresztanya!

Támogassa egy-egy csángó kisgyermek magyar tanítását jelképes keresztszülőség vállalásával!

A jelképes keresztszülőség azt is jelenti, hogy Ön választhat egy „keresztgyermeket”, akivel levelezés, találkozás során szoros kapcsolatba kerülhet. Rajta keresztül betekinthet a csángó emberek életébe, megismerkedhet történelmükkel, gazdag hagyományaikkal, életre szóló barátságokat köthet.

Forrás: keresztszulok.hu