Magyar nyelv és irodalom tantárggyal kezdődött az érettségi hétfő reggel. A Bajzában fél nyolckor bontották ki a feladatlapokat tartalmazó dobozokat, amelyeket a felügyelő tanárok osztottak szét a diákoknak. Antal Márknak nem számít bele a továbbtanulásba ez az érettségi, így nem izgult túlságosan, bár elmondta: ettől félt a legjobban. Telefon ugyan nem lehet a diákoknál, a kabalatárgyakat azonban magukkal vihették. Így tett Bakos Bence is, aki egy zsebórával érkezett.

Az érettségi első részében a vizsgázók Petőfi imázsáról olvashattak egy interjút, ezután pedig tíz kérdésre kellett válaszolniuk a Petőfi-arculattal kapcsolatban. Ezt követően érvelés és gyakorlati szövegalkotás közül választhattak. Az érveléses feladatnál Tisjlár Roland A humor szerepe és szerveződése a társas kapcsolatokban című doktori értekezéséből kaptak részletet és az abban szereplő állítást kellett megerősíteniük vagy megcáfolniuk. A gyakorlati szövegalkotásnál az egyik helyi közlekedési vállalat egy nyitott pozíciójára kellett jelentkezniük motivációs levél formájában. Az idei évben több újdonság is volt a magyarérettségin. A szövegalkotás miatt, az első részben hatvan perc helyett, kilencven perc állt rendelkezésükre a vizsgázóknak. A másik változtatás pedig, hogy ebben az évben minden diáknak kötelező volt egy mű elemzése, amelyet a második feladatrészben kellett megoldaniuk. A válaszható feladatok között volt Kosztolányi Dezső-novella, József Attila- és Radnóti Miklós-költemény, erre százötven perce volt az érettségizőknek.  Komjáti Boglárka nem aggódott a változtatások miatt, a műelemzést pedig könnyűnek találta. Káli Patríciának jól sikerült a szövegalkotási rész, a szövegértési feladat azonban bonyolultabb volt mint az előző években.

– Időben megérkeztek a feladatlapok, senki nem hiányzott. Rendben zajlott az érettségi – mondta el Pappné dr. Forgács Edit, a Bajza József Gimnázium igazgatója.

Az érettségi matematikával folytatódik holnap.