Hatvanban tartotta a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége a régiónapját. A rendezvényen három megye, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Nógrád bajtársi egyesületeinek képviselői találkoztak egymással a Grassalkovich Művelődési Házban. A szövetség korábban javarészt a fővárosban tartotta meg hasonló rendezvényeit, most azonban stratégiát váltottak és egyre több vidéki településre is elmennek. Esküdt Lajos, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnökhelyettese kiemelte: nagyon fontos bemutatni azt is, hogy a különböző településeken működő egyesületek közösen dolgoznak, összefognak és együtt haladnak a munkában. Szerinte az ilyen alkalmak kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy még jobban megismerjék egymást. A régiónap Fekete István nyugállományú ezredes, régióvezető és Kondek Zsolt önkormányzati képviselő köszöntőjével indult.

Három előadást tartottak a nap folyamán. Elsőként Padányi József vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettese a magyar tisztképzés jelenlegi helyzetéről beszélt az egybegyűlteknek. Ezt követően Kis-Benedek József nyugállományú ezredes, biztonságpolitikai és Közel-Kelet szakértő, a migráció és a terrorizmus összefüggéseit szemléltette, majd Steinbach György alezredes, a Honvédelmi Minisztérium kiemelt főtisztje pedig többszöri afganisztáni kiküldetésének tapasztalatairól adott tájékoztatást.

Kőszegi Ferenc, a Gáspár András Bajtársi Egyesület elnöke elmondta: azt szeretnék, hogy ezekben a témákban mindenki megfelelő információkat kapjon, hogy a legbiztosabb helyről, szakértőktől tájékozódhassanak. Ugyanakkor a program során arra is ügyeltek, hogy az ide ellátogatóknak bemutassák Hatvant, mint a fejlődő várost, ami büszke történelmére, jelenére és jövőjére. Emellett pedig a gasztronómiára is odafigyeltek: a Gáspár András Bajtársi Egyesület főzőcsapata pandúrgulyást készített a jelenlévőknek.
Fotó: H. Szabó Sándor