Karácsony Istvánné így emlékezik a régi ünnepekre. – Én a háború után születtem.  Akkoriban nem volt gazdag világ, de nekünk karácsonykor is jutott az ünnepi asztalra húsétel. A karácsonyi időszak előtt bableves és mákos tészta volt, ez böjtnek számított. Szentestén az éjféli mise után felvágtuk a disznósajtot, ez már az ünnep része volt. Akkoriban nagy havazások voltak, fehér karácsonyokra emlékezem. Olyan is volt, amikor nem volt fenyőfa hanem édesapám borókát szerzett valahonnan. A szaloncukrot édesanyám főzte, én pedig selyempapírba csomagoltam, ez volt a fa dísze. Ajándékozás akkoriban nem volt nagyon, egyszer kaptam egy szép babát, arra évekig vigyáztam. Egy másik ajándékom az imakönyv volt, arra is szeretettel emlékezem – mesélte el Karácsony Istvánné.

Kalmár Gyuláné legkedvesebb emléke édesapjához kötődik. – Édesapámnak nagyon ügyes keze volt, az első játék konyhabútort ő készítette nekem, amit egész életemben megőriztem. Felnőttként bevittem az óvodába ahol dolgoztam, hogy kiállítsuk és megmutassuk a gyerekeknek a régi ajándékot. A másik élményem, amit soha nem felejtek el, hogy nagymamám és az anyukám közösen főzték a szaloncukrot. A legnagyobb meglepetés az volt, amikor rájöttem, hogy a karácsonyfán a kézzel készített szaloncukor a „Jézuska ajándéka” – számolt be szép élményeiről Kalmár Gyuláné.

Csuka Jánosné Erika egy másik szép karácsonyi történetet idéz fel saját gyermekkorából. – Horton laktunk, és három éves lehettem, amikor kis angyalkának öltöztünk be az éjféli misére. Édesanyám előtte lefektetett bennünket, de misére felkeltünk, s gyalog mentünk végig a templomig. Tisztán emlékszem a tájra, hatalmas hó volt akkoriban, az akácfák tetején hatalmas hókupola csillogott. A templomban karácsonyi műsor volt, mi gyerekek angyalkának öltöztünk és a karzaton imádkoztunk. Minden részletére emlékszem annak az estének. Érezni lehetett a meghittséget a templomban. Régen egyszerűbbek voltak az ünnepek. A karácsonyfadíszek alufóliába csomagolt diók voltak. A karácsonyfán valódi gyertya égett és vattapamacsok szimbolizálták a hópelyheket.