A piacok és a boltok polcai már roskadásig megteltek a különböző színű és méretű görögdinnyével, ám ezek nagy része még nem magyar áru. A csányi határban még csak a hét elején kezdődik a  „dinnyeszüret”, azt azonban már tudni lehet, hogy igen nagyméretűre nőttek a gyümölcsök. A szakemberek szerint, a magyar dinnye körülbelül egy hét múlva érik be igazán. – Nagyon viszontagságos volt az idei szezon. Az időjárási körülmények nem kedveztek, de szerencsére a végkifejlettel elégedettek lehetünk. Lédús, finom, magas cukortartalmú terméssel találkozhatnak a vásárlók napokon belül – mondta el Simon Attila mezőgazdasági szakértő. Fentor László őstermelő szerint érdemes körültekintőnek lenni. A dinnye szára és színe is sok mindent elárul a gyümölcs érettségéről. – Hamvas legyen a héja. Talán ez a legfontosabb – emelte ki.

Vásárlás során pedig többféle trükköt is bevetnek a görögdinnyére éhezők. Többen alkalmazzák a jól bevált, úgynevezett „kopogtató technikát”. A kocogtatás arra ad bizonyságot, hogy szakadt-e a dinnye belseje. Ha repedt, akkor vastagon szól, tehát nagy valószínűséggel felvágáskor érett, piros belsővel találkozunk. – A görögdinnyét minden alkalommal megpaskolom vásárlás előtt, a hangjából következtetek az érettségre. Többször vásárolok sárgadinnyét is, akkor a szép egységes színt figyelem – árulta el Kerepesi Jánosné.

Azonban nem minden esetben kell a szerencsére, vagy a szakértelemre bízni a vásárlást. A piacokon lehetőség van félbevágott dinnyét is venni, amit ott helyben meg is kóstolhatnak a vevők. Markstein László standjánál például – az igényeknek megfelelően – negyed dinnyét is hazavihetünk. Az eladó elmondta: manapság egyre többen keresik a Topgun típusú gyümölcsöt, aminek vékonyabb a héja, mint a többi fajtának.

A görögdinnye kilónkénti ára 140-150 forint körül mozog.