Az ötlet jó volt, be is vált és működik ma is. Igaz, voltak próbálkozások – bizonyos érdekcsoportok részéről -, hogy másik településre települjön és közelebb legyen a fővároshoz, de ez nem valósult meg. A termelőknek előnyösebb volt a turai. Hétköznapokon a kora esti órákban van mindig nyitás 18 órakor. Ilyenkor benépesül a tér eladókkal, kereskedőkkel és vevőkkel. A frissen szedett zöldségek, gyümölcsök színes kavalkádja teríti be a piacot, melyek egy részét ládákba, fóliazsákokba kirakva, vagy a furgonokról, vagy a platóról kínálnak a gazdák. A nagybani kereskedésre szakosodtak, de ma már kisebb, 2-10 kilogrammos tételben is kiszolgálják a vásárlókat, alkalmazkodva a piaci igénykehez. Megéri eljönni ide még Hatvanból is annak, aki a befőzési, savanyítási szezon idején akarja beszerezni a jó minőségű alapanyagot. Jönnek is sokan a környékről, nemcsak kereskedők, hanem családok is. Mert nem mindegy, hogy mit és mennyiért vesznek meg.

Rekeszenként a paradicsom most 140 Ft/kg, a vajbab 400 Ft/kg, a máshol hiánycikknek számító testes kajszibarack 400 Ft/kg, őszibarack 250-350 Ft/kg, fokhagyma 1000 Ft/kg.

A paprika, burgonya, hagyma ára hullámzó, abból most van bőven, alku tárgyát képezi, de közel fele áron lehet megkapni, mint a zöldséges boltokban. A hazai dinnye szezonja már elkezdődött, itt már nagy mennyiségben látni. Ismert, nagy tapasztalatokkal rendelkező dinnyések kínálják a kisteherautók platójáról, melyből darabra is adnak. Fentor László Csányból érkezett, egy dinasztia képviselője, aki az első termésével van jelen. A csíkos és a sötétzöld héjú, piros bélű édes zöldséget darabonként 80-100 Ft/kg áron kínálja. Svába Ferenc Hatvan és Csány közötti területen kertészkedik hagyományos módon, neki még csak az illatos sárga dinnyéje érett be, melyet 60-80 Ft/kg áron próbál eladni, a görögre még pár napot várnia kell. Természetesen, aki nagy tételben vásárol, még olcsóbban részesülhet a bőséges, minőségi felhozatalból. Ismert hatvani kereskedők is szívesen járnak ide, mert közelebb van, mint a budapesti nagybani, kevesebbet kell utaztatni az árut és korábban végezhetnek a beszerzéssel. Hatvanban is voltak régebben hasonló kezdeményezések, hogy létrejöjjön egy ehhez hasonló nagybani piac, de ez különböző okok miatt nem valósult meg. Lett helyette Turán, melyet megszokott mindenki, aki már ide jár, egyelőre „dübörög” az áraival és növekvő forgalmával.

H. Szabó Sándor felvételei